Svet

Unicef Slovenija za pomoč Nepalu po potresu doslej prispeval 200.000 evrov

STA
22. 5. 2015, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Unicef Slovenija je sredstva za nujno pomoč prizadetim pričel zbirati že nekaj ur po katastrofalnem potresu v Nepalu pred slabim mesecem dni in doslej za pomoč prispeval 200.00 evrov. Kot so ob tem danes sporočili iz Unicefa, je slovenska javnost, kot že večkrat doslej ob naravnih nesrečah, izkazala izjemno solidarnost s prizadetimi prebivalci.

Reuters

Ob tem v Unicefu Slovenija poudarjajo, da se akcija zbiranja sredstev nadaljuje, saj bodo prebivalci nujno življenjsko pomoč potrebovali še nekaj tednov, obnova območja pa bo trajala več mesecev, celo leta.

Cilj obnove je, da bo porušeno območje obnovljeno bolje, kot je bilo pred silovitim potresom ter vzpostaviti boljše življenjske pogoje za otroke in prihodnje generacije mladih.

V državi, kjer otroci predstavljajo več kot 40 odstotkov prebivalcev, je izjemno pomembno, da obnova vključuje tudi vodilo za najboljšo korist za otroke.

Unicef je s programi pomoči otrokom v Nepalu prisoten že več kot 40 let, zato je lahko nujno življenjsko pomoč pričel zagotavljati takoj po potresu. V najhuje prizadetih območjih nujno pomoč potrebuje 4,2 milijona ljudi, od tega 1,7 milijona otrok. Otroci najbolj potrebujejo pitno vodo, hrano, zdravstveno oskrbo, pomoč pri premagovanju travm, varno zavetišče in nadaljevanje šolanja, so še sporočili iz Unicefa Slovenija.

V potresih, ki sta Nepal stresla 25. aprila in 12. maja, je po zadnjih podatkih umrlo 8583 ljudi. Potresa sta bila po navedbah tamkajšnje policije najhujša naravna katastrofa v zgodovini države.