Svet

Rešena uganka o skrivnostnem plovilu

G.G.
13. 4. 2015, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Minulo jesen je veliko razburjenja povzročila novica, da po švedskih vodah pluje ruska podmornica. Zdaj pa je švedska mornarica sporočila, da je šlo za navadno tovorno ladjo.

Reuters
Dostavo ladij je Pariz zamrznil septembra lani, ko je EU uvedla sankcije proti Rusiji zaradi vloge v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Drama se je pričela, ko je amaterski fotograf ujel skrivnostno plovilo in jo poslal švedskemu obrambnemu ministrstvu. Za dodatno avro misterioznosti je poskrbel z opisom, da je plovilo izginilo, se spet dvignilo na gladino in spet izginilo v valovih. Podmornica, so se začele širiti govorice, najverjetneje vohunska in prav verjetno ruska.

Ko je švedska vojska sporočila, da so od zanesljivega vira prejeli informacija o »sumljivih dejavnostih« ob obali Stockholma in o prestreženih radijskih pogovorih v ruščini, je bil čas za največjo akcijo švedske vojske v zadnjih letih. V iskanje skrivnostne podmornice so poslali ladje, helikopterje, amfibijske enote, vsega skupaj več kot 200 vojakov. Podmornice ali kakšne druge ladje pa niso našli.

In zakaj so vojska in mediji zagnali takšen preplah? Med najbolj prepričljivimi je razlaga, ki vidi za vsem propagandno akcijo vojske. Vojska je informacijo o skrivnostnem plovilu spretno izkoristila, razširila in sproti dodajala nove podatke ter jih servirala medijem, ki so jih pograbili kot suho zlato. Vojski bi namreč v proračunu odškrnili del sredstev, saj so v vladi menili, da pač ne potrebuje toliko denarja. Z veliko iskalno akcijo pa so porabili tudi precej denarja, kar naj bi dokazovalo, da tudi v obdobju 2016-2020 potrebuje vsaj enako delež davkoplačevalskega denarja.