Svet

Kopilot Germanwingsa bi moral biti v torek na bolniškem dopustu

STA
27. 3. 2015, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kopilot airbusa A320 družbe Germanwings, ki je v torek s 150 ljudmi na krovu strmoglavilo v francoskih Alpah, bi moral biti na dan strmoglavljenja na bolniškem dopustu, je danes sporočilo tožilstvo v Düsseldorfu. Pojasnili so, da so preiskovalci med preiskavo stanovanja 27-letnega Andreasa Lubitza med drugim našli zdravniško potrdilo, da je bolan.

Arhiv Svet24

Za kakšno bolezen naj bi šlo ni znano. Preiskovalci domnevajo, da je kopilot pred svojim delodajalcem in tudi pred sodelavci skrival bolezen, saj je bilo zdravniško potrdilo raztrgano. Je pa iz tega dokumenta razvidno, da bi moral biti na dan, ko naj bi namerno strmoglavil letalo, na bolniškem dopustu.

V njegovem stanovanju v Düsseldorfu sicer preiskovalci niso našli niti poslovilnega pisma niti kakšnega drugega sporočila, v katerem bi namignil, kaj bo storil. Prav tako niso našli ničesar, kar bi kazalo na politično ali versko ozadje torkove tragedije. Preiskovalci so v četrtek preiskali tudi hišo v Montabauru, kjer naj bi Lubitz živel pri starših.

Pri nizkocenovniku, ki je hčerinska družba Lufthanse, je bil Lubitz kot kopilot zaposlen od septembra 2013 in je opravil 630 ur letenja. Po poročanju nemških medijev naj bi v preteklosti imel težave z depresijo.