Svet

Podeljena "Nobelova nagrada" za poučevanje

G.G.
21. 3. 2015, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Bivši predsednik ZDA Bill Clinton, ki se še kako zaveda pomena poučevanja, je lani oblikoval globalno nagrado za najboljšega učitelja, ki jo podpira GEMS fundacija. Za letošnjo nagrado v višini milijon dolarjev se je potegovalo 5000 učiteljev iz vsega sveta.

Nagrada, ki je bila podeljana na veliki slovesnosti v Dubaju, je šla v roke učiteljici 8-razreda Nancie Atwell iz Maina v ZDA. Nancie Atwell, ki spodbuja svoje učence k branju 40 knjig letno, kar za štirikrat preseže povprečje v ZDA, bo denar namenila nakupu še več knjig in podpiranju tutorstva. Predana učiteljica je ustanoviteljica neprofitne organizacije Center za učenje in poučevanje v Mainu, ki ima knjižnico v vsaki učilnici in nudi učencem preko 10000 knjig. Atwellova učinkovito spodbuja svoje učence h kreativnemu pisanju esejev, doživljajskih spisov in pesmi.

Ostalih devet finalistov za nagrado prihaja iz vsega sveta, vključno z Afganistanom, Indijo in Kambodžo.

Bill Clinton je v svojem govoru poudaril, da je največji uspeh te nagrade, v svetu obuditi zevedanje pomembnosti učiteljskega poklica. Enostavno je razumeti, da je vsak predan učitelj dovolj inteligenten in talentiran, da bi lahko izbral v svojem živeljenju početi karkoli drugega, kar bi mu prineslo veliko več zaslužka. Dodal je še, da je na svetu še vedno preveč otrok, kar deset milijonov, ki niso deležni šolanja.