Svet

To so Mašini rešitelji

nn
17. 3. 2015, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ivan Lapčević, Rade Vujanović in Sava Papić so junaki, ki so iz krempljev ugrabiteljev rešili dveletno Mašo in navdihnili javnost.

Pogumni, neustrašni in srčni. To je le eden od mnogih opisov treh policistov, ki so pred dnevi prvi posredovali pri ugrabitvi dveletne deklice v Srbiji. Kot smo poročali, so pretekli petek sredi belega dne v naselju Bratje Jerković v Beogradu trije neznanci iz materinega naročja iztrgali dveletno deklico Mašo in pobegnili s sivim beemvejem.

Po dveh urah so jih ujeli na cestninski postaji Šimanovci na avtocesti Beograd–Šid. Ugrabitelji so policistom povedali, da so fotografije in vse ostale podatke o deklici našli na spletu, ugrabiti pa so jo želeli, ker so jo hoteli izkoristiti za sodni boj v primeru skrbništva. Šestindvajsetletna ženska, ena od trojice, naj bi namreč želela ugrabljeno deklico, ki je po njenih besedah močno podobna njeni hčerki, odpeljati na francosko sodišče, kjer bi z DNK-analizo zavrnila zahteve njenega biološkega očeta. Slednji naj bi svojo biološko hčer videl le enkrat v življenju.

Ugrabljeno deklico bi zatem, kot je dejala osumljenka, vrnila v Srbijo. Odmevni srbski kriminologi tej zgodbi ne verjamejo, saj so prepričani, da gre pri vsem skupaj za trgovino z ljudmi, preiskovalni sodnik pa je zoper trojico odredil pripor.

Zgodba bo zagotovo dobila epilog v nadaljnjih preiskavah, se je pa po zaslugi treh policistov za dveletno deklico končala srečno. »Ujeli smo jih, ko so po kanalu lezli k zaščitni ograji, kjer so po naših predvidevanjih poskušali odvreči otroka. Ugrabitelje smo policisti pravzaprav presenetili, saj smo prišli s civilnim avtomobilom,« je pojasnil Lapčević, eden od policistov, in dodal, da deklica Maša sicer ni pokazala nobenega strahu.