Svet

Ruski opozicijski voditelj Navalni obsojen na pogojno kazen

STA/M.J.
30. 12. 2014, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Eden glavnih kritikov Kremlja Aleksej Navalni je bil danes zaradi poneverbe obsojen na 3 leta in pol pogojne zaporne kazni. Njegov brat Oleg pa je dobil nepogojno kazen treh let in pol in so ga s sodišča že odpeljali v zapor. Navalni je to že označil za politični pritisk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters
Navalnega je kazen doletela, ker naj bi organiziral nezakonito zborovanje.

Brata Navalni sta bila obsojena v kontroverznem primeru, ker naj bi poneverila skoraj 27 milijonov rubljev, ko sta opravljala storitve dostave za podjetje Yves Rocher. Tožilstvo je za vsakega zahtevalo deset let zapora.

Karizmatični 38-letni odvetnik, borec proti korupciji in vidni opozicijski voditelj je že večji del leta v hišnem priporu in ima prepoved komuniciranja z vsemi razen z najožjimi sorodniki, svojimi odvetniki in organi pregona.

Proti njemu je bilo sicer sproženih že več sodnih procesov. Lani je bil zaradi poneverbe obsojen na pet let zapora, a so kazen kasneje razveljavili oziroma spremenili v pogojno.

Navalni je v osnovi zaslovel kot bloger in borec proti korupciji, po vrnitvi Vladimirja Putina na položaj ruskega predsednika leta 2012 pa je postal eden najvidnejših govornikov na opozicijskih shodih. Med drugim je avtor znanega slogana "stranka sleparjev in tatov", ki leti na vladajočo stranko Enotna Rusija.