Svet

Iran se ne bo odpovedal predelavi reaktorja v Araku

STA/B.K.
20. 11. 2014, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Glavni iranski jedrski pogajalec Ali Akbar Salehi je na pogajanjih o iranskem jedrskem programu na Dunaju danes izključil možnost, da bi se Iran odpovedal predelavi spornega reaktorja na težko vodo v Araku, ki ga še gradijo.

Za mednarodno skupnost Arak predstavlja razlog za zaskrbljenost, ker bi lahko Teheran iz porabljenega goriva reaktorja teoretično pridobil plutonij, primeren za izdelavo jedrskega orožja. Zahod zato od Irana zahteva zaprtje reaktorja ali predelavo v obrat na lahko vodo.

Iran to zavrača, je pa spomladi sporočil, da bo reaktor predelal. Arak bo tudi po predelavi ostal reaktor na težko vodo, vendar bo lahko proizvedel le petino prvotno predvidene količine plutonija. Teheran upa, da bo s tem zadostil zahtevam Zahoda.

Zadnji krog pogajanj Irana in šesterice svetovnih sil - petih stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčije - prek iztekom roka za končni dogovor 24. novembra se je na Dunaju začel v torek. Začasni dogovor so strani dosegle novembra lani.

Mednarodne sile želijo v pogajanjih doseči, da bi Iran omejil svoje jedrske dejavnosti do te mere, da bi bil kakršenkoli poskus izdelave jedrske bombe praktično nemogoč. V zameno želi Iran, ki vseskozi zanika težnje po razvoju jedrskega orožja, umik sankcij Združenih narodov in zahodnih držav, ki imajo velike posledice za njihovo gospodarstvo.