Svet

Začele so se volitve v Ukrajini

STA/B.K.
26. 10. 2014, 08.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Ukrajini danes potekajo predčasne parlamentarne volitve, na katerih ankete napovedujejo zmago prozahodnim strankam, kar bi utrdilo oblast predsednika države Petra Porošenka. Njegovemu Bloku Petra Porošenka se obeta okoli 30 odstotkov glasov, tako da bo verjetno moral oblikovati koalicijo z nacionalisti.

Reuters

Gre sicer za stranke, ki zavračajo pogovore z Moskvo pri reševanju razmer na vzhodu Ukrajine, kjer kljub premirju še vedno potekajo spopadi med proruskimi separatisti in vladnimi silami. To bi lahko vplivalo na krhko premirje in prizadevanja Porošenka za normalizacijo odnosov z Rusijo.

Volitve bo spremljalo več kot 2000 mednarodnih opazovalcev, tudi Ovseja.

Predčasne volitve je Porošenko razpisal avgusta s ciljem, da bi parlament očistil koruptivnih poslancev, povezanih z režimom bivšega predsednika Viktorja Janukoviča. Ta je bil odstavljen februarja po množičnih protestih, na katere je režim odgovoril z nasiljem.

Reuters

Volitve bodo sicer okrnjene, saj ne bodo potekale na Krimu, ki si ga je marca priključila Rusija, pa tudi ne v samooklicanih neodvisnih republikah na vzhodu Doneck in Lugansk, kjer imajo separatisti nadzor in so že dali vedeti, da volitev na svojem ozemlju ne bodo organizirali. Napovedali so svoje volitve 2. novembra. Kijev kljub temu vztraja, da bo volitve danes tam organiziral.