Svet

Tudi Slovenke odhajajo med islamske skrajneže?

M.J.
3. 10. 2014, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poleg Zagrebčanke Dore Bilić, ki je bila v Siriji ranjena v letalskih napadih na Rako, so se skrajnežem Islamske države (IS) v Siriji in Iraku pridružile še tri ali štiri mlajše Hrvatice, ki so sprejele muslimansko vero, so za današnji Jutarnji list potrdili diplomatski viri.

(simbolna fotografija)

Neimenovani diplomatski viri so tako potrdili nedavne navedbe hrvaške obveščevalne službe, da so v spopadih v Siriji tudi hrvaške državljanke, ki so se po porokah z džihadisti odpravile na vojna območja kot njihovo spremstvo in podpora.

Hrvaški obveščevalci trdijo tudi, da ni na Hrvaškem nobenih organizacij vahabitov ali podobnih celic radikalnih islamistov. Poskus vahabitov, da bi se organizirali v Zagrebu, tudi v tamkajšnji džamiji, so leta 2011 preprečile hrvaške obveščevalne službe in islamska skupnost na Hrvaškem, ki ostro kritizira radikalni islam in IS, so spomnili.

Predsednik islamske skupnosti na Hrvaškem Aziz Hasanović je tudi v četrtkovem sporočilu vernikom pred kurban bajramom obsodil zločine, ki so bili storjeni v imenu islama.

Pred kratkim je za hrvaške medije dejal, da so ideje IS o kalifatu sramota za celotni islamski svet. Povedal je, da bi morali vsi vstati in ustaviti nasilneže, ki so pod imenom islama storili pokole. "Kar delajo, nima nobene povezave ne z islamom ne z božjo voljo," je ocenil.

Hrvaške obveščevalne službe spremljajo osebe, ki so se nenadoma odločile sprejeti muslimansko vero, kot je to storila 27-letna Zagrebčanka Dora Bilić.

Bila je ranjena pred nekaj dnevi v letalskih napadih na Rako, potem ko je v Sirijo prišla s svojim soprogom, Senadom Avdićem, državljanom BiH, ki je bil pred kratkim huje ranjen v bojih na strani IS. V Siriji je skrbela tudi za njunega otroka, so poročali hrvaški mediji.

Njen oče Stipan Bilić je za današnji Večernji list povedal, da je bila Dora vzgojena v duhu katoliške vere, a je leta 2005 spreobrnila v islam. Leta 2012 sta se poročila z Avdićem.

Reuters

Tudi Večernji list navaja, da hrvaške obveščevalne službe spremljajo nekaj posameznikov, ki so morda povezani z ekstremističnimi islamskimi skupinami.

Neimenovani viri so sicer za Jutarnji list opozorili še, da je treba posebno pozornost posvečati tudi krepitvi radikalnega islama in salafijsko-vahabitskega gibanja v Sloveniji ter njihove povezave s somišljeniki v BiH.