Svet

Papež sprejel več deset tisoč starejših

STA/ mv
28. 9. 2014, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Papež Frančišek je danes na Trgu svetega Petra v Vatikanu sprejel okoli 40.000 starejših ljudi. Med njimi je bil tudi njegov predhodnik Benedikt XVI., ki je k maši prišel peš. S papežem Frančiškom sta se ob začetku maše objela.

Za 87-letnega Benedikta, ki je februarja lani odstopil s položaja, je bil to po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prvi nastop v javnosti po petih mesecih. Papež Frančišek je izrazil veselje, da Benedikt živi v Vatikanu, saj je "to tako, kot da bi imel venomer modrega starega očeta v hiši". Pred starejšimi iz 20 držav je Frančišek pozval k skrbi za starejše generacije. Spomnil je, da so tudi starejši velikokrat žrtev nasilja, ter pri tem predstavil kurdski par, ki mu je uspelo pobegniti pred nasiljem Islamske države (IS) v Iraku. 74-letnik in 69-letnica sta pripovedovala o pregonu kristjanov v Iraku, hkrati pa s ponosom navedla, da imata deset otrok in dvanajst vnukov. Današnji shod je napoved izredne sinode na temo družine, ki naj bi se čez teden dni začela v Vatikanu. "Nasilje nad starejšimi je tako kot tisto nad otroki nečloveško," je dejal papež. Opozoril je tudi na izključevanje starejših iz družbe in njihov ključen pomen v družini. "Stari starši so vitalna drevesa, ki tudi v starosti rodijo sadove," je dejal, kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Domovi za upokojence bi morali po besedah papeža biti resnično domovi in ne zapori, v katerih živijo starejši "zaprti in pozabljeni". "Vsi se moramo boriti proti tej strupeni družbi, v kateri se vse meče proč. Kristjani in vsi ljudje dobre volje moramo zgraditi bolj človeško in bolj potrpežljivo skupnost," je med drugim dejal.

Za 87-letnega Benedikta, ki je februarja lani odstopil s položaja, je bil to po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prvi nastop v javnosti po petih mesecih. Papež Frančišek je izrazil veselje, da Benedikt živi v Vatikanu, saj je "to tako, kot da bi imel venomer modrega starega očeta v hiši".

Pred starejšimi iz 20 držav je Frančišek pozval k skrbi za starejše generacije. Spomnil je, da so tudi starejši velikokrat žrtev nasilja, ter pri tem predstavil kurdski par, ki mu je uspelo pobegniti pred nasiljem Islamske države (IS) v Iraku. 74-letnik in 69-letnica sta pripovedovala o pregonu kristjanov v Iraku, hkrati pa s ponosom navedla, da imata deset otrok in dvanajst vnukov.

Današnji shod je napoved izredne sinode na temo družine, ki naj bi se čez teden dni začela v Vatikanu. "Nasilje nad starejšimi je tako kot tisto nad otroki nečloveško," je dejal papež. Opozoril je tudi na izključevanje starejših iz družbe in njihov ključen pomen v družini. "Stari starši so vitalna drevesa, ki tudi v starosti rodijo sadove," je dejal, kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Domovi za upokojence bi morali po besedah papeža biti resnično domovi in ne zapori, v katerih živijo starejši "zaprti in pozabljeni". "Vsi se moramo boriti proti tej strupeni družbi, v kateri se vse meče proč. Kristjani in vsi ljudje dobre volje moramo zgraditi bolj človeško in bolj potrpežljivo skupnost," je med drugim dejal.