Svet

Džihadiste prosi, naj izpustijo njenega moža

G.G.
21. 9. 2014, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Soproga britanskega taksista, ki je od decembra lani v rokah skrajne Islamske države, se je odločila za javen poziv ugrabiteljem, naj bodo prizanesljivi do njenega "miroljubnega in nesebičnega" moža ter ga izpustijo. Njeno obupano prošnjo džihadistom so objavili ponoči preko britanskega zunanjega ministrstva.

Britanec Alan Henning je bil ugrabljen decembra lani v Siriji, kjer je sodeloval v humanitarni misiji. Kot v svoji javni prošnji islamistom pojasnjuje njegova soproga Barbara, je bil v Siriji kot voznik reševalnega vozila, s katerim je ljudem dostavljal vodo in hrano.

"Alan je miroljuben in nesebičen človek, ki je pustil svojo družino in službo taksista v Veliki Britaniji ter skupaj s svojimi muslimanskimi kolegi in prijatelji v konvoju vozil vse do Sirije, da bi pomagal tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo (...) To je bil njegov edini namen, nič manj in nič več. To je bilo dejanje čistega usmiljenja," v izjavi zatrjuje Henningova.

Kot še pojasnjuje, je pred tem že skušala navezati stik s pripadniki IS in jih prepričati, da najdejo usmiljenje v svojih srcih in izpustijo njenega soproga, a odziva ni bilo, zato se je sedaj odločila za javen poziv. "Molim, da bodo ljudje, ki zadržujejo Alana, odgovorili na moje sporočilo in navezali stik z mano, preden bo prepozno," je dejala.

Pripadniki IS so z usmrtitvijo 47-letnega Alana Henninga zagrozili v video posnetku, ki so ga objavili pred tednom dni in v katerem so sicer obglavili drugega britanskega talca, Davida Hainesa.

X