Svet

Kot iz filma: prevarant se je izdajal za ambasadorja

J.P.
21. 9. 2014, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prevarant Jeison Neck Jair Garcia je kolumbijske oblasti več mesecev vlekel za nos – prepričal jih je namreč, da je diplomat iz Libanona, specializiran za človekove pravice. Njegovi krinki je konec naredil šele vojaški polkovnik.

Sicer iz mesta Valledupar, se je Jeison le z nekaj ponarejenimi izkaznicami izdajal za libanonskega diploma Jasona Abdulaziza Al Hakima Ali Nayba. To mu je uspevalo več mesecev. Ves ta čas je živel na veliki nogi in užival vse privilegije, ki pripadajo tujemu dostojanstveniku. Bival je v elitnih hotelih in obiskoval drage restavracije. Ko so ga končno spregledali, je vztrajal, da je šlo zgolj za potegavščino in da ni hotel škoditi nikomur.

Zelo presenetljivo je, da je Jeisonu uspelo kolumbijske oblasti vleči za nos z le dvema ponarejenima izkaznicama. Ena ga je identificirala kot ambasadorja Libanonske republike, drugo pa so mu »izdali« pri kolumbijskem ministrstvu za zunanje zadeve. Nihče pa očitno ni preveril verodostojnosti njegovih dokumentov ali kakorkoli stopil v stik z libanonskim veleposlaništvom. S temi dokumenti se je kot predavatelj predstavil na univerzah v mestih Bucaramanga, Malaga in Santander Gambita, kjer so ga z dolžnimi častmi sprejeli župani s policijskimi in vojaškimi enotami. Jeison je skupaj z drugimi velmožmi celo delil svoje misli o izraelsko-palestinskem konfliktu.
Prvi, ki ga je posumil, je bil vojaški polkovnik Alejandro Lopez, ki ga je slišal brezhibno govoriti špansko brez vsakršnega naglasa. Takrat je stekla preiskava, v okviru so bili potrjeni polkovnikovi sumi – libanonska ambasada ni vedela za Jasona Abdulaziza Al Hakima Ali Nayba. Jeisona so tako aretirali in ga obtožili lažnega predstavljanja in poneverbe dokumentov, sodnik pa mu je pogledal skozi prste – konec koncev je šlo samo za potegavščino.