Svet

Izrael podaljšal prekinitev ognja; Hamas z novimi raketami

STA/G.G.
27. 7. 2014, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izrael je v soboto pozno zvečer pristal na prošnjo Združenih narodov in prekinitev ognja na območju Gaze podaljšal še za 24 ur - do 23. ure danes po srednjeevropskem času. Palestinsko gibanje Hamas je že pred tem zavrnilo podaljšanje prekinitve ognja in je ponoči na ozemlje Izraela tudi izstrelilo nove rakete.

Reuters

Od 8. julija, ko je Izrael sprožil svojo najprej letalsko in deset dni kasneje še kopensko ofenzivo na Gazo, je sicer po zadnjih podatkih umrlo že 1050 Palestincev, več kot 6000 je bilo ranjenih. Samo v soboto so izpod ruševin potegnili kakih 150 trupel. Na izraelski strani je bilo po zadnjih podatkih ubitih 43 vojakov ter dva civilista in tudi nek tajski delavec.

Odločitev za podaljšanje humanitarne prekinitve ognja je v soboto zvečer sprejel izraelski varnostni kabinet, in to kljub dejstvu, da je Hamas ta korak s svoje strani zavrnil. Prvotna, 12-urna prekinitev ognja se je iztekla v soboto ob 19. uri po srednjeevropskem času, nato pa jo je Izrael najprej podaljšal za štiri ure. 

Po trditvah izraelske vojske je gibanje tudi nadaljevalo z raketiranjem juga Izraela - po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je v soboto zvečer in danes ponoči izstrelilo kakih 20 raket. Hamas vztraja, da je nadaljnja prekinitev ognja mogoča le, če se izraelski vojaki povsem umaknejo z območja Gaze in se izseljenim Palestincem dovoli vrnitev na njihove domove v Gazi.

Izrael po drugi strani vztraja, da njegovi vojaki kljub prekinitvi ognja ostanejo na območju in nadaljujejo z uničevanjem podzemnih tunelov, ki jih Hamas uporablja v teroristične namene, med drugim za infiltracijo na ozemlje Izraela. Hamas je Izraelu očital, da je sobotno prekinitev ognja izkoristil za pripravo novih napadov in da je tudi že v soboto prihajalo do kršitev premirja

Prav zaradi odsotnosti omenjenih je izraelski minister Gilad Erdan v soboto opozoril, da je pogovor o trajni prekinitvi ognja malo verjeten. 

V soboto je sicer po svetu potekala vrsta propalestinskih protestov. Najglasneje je bilo v Parizu, kjer se je kljub prepovedi demonstracij zbralo kakih 5000 ljudi. Policija je proti njim uporabila solzivec, kakih 70 protestnikov je bilo aretiranih. Več tisoč nasprotnikov izraelske ofenzive se je med drugim zbralo tudi v Londonu.

Po različnih navedbah je bilo v protestih Palestincev na Zahodnem bregu, ki so se zbrali v znak solidarnosti z rojaki v Gazi, ubitih šest oz. osem ljudi.