Svet

Aretiran bivši vodja največje portugalske banke Banco Espirito Santo

STA/G.G.
24. 7. 2014, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Portugalske oblasti so aretirale Ricarda Salgada, ki je bil pred kratkim prisiljen odstopiti s funkcije direktorja največje portugalske banke Banco Espirito Santo (BES). Salgado naj bi bil povezan s primerom pranja denarja. BES se je sicer znašla v hudih težavah, mnoge pa skrbi, da bi lahko na Portugalskem sprožila bančno krizo.

Reuters
Salgado je bil aretiran danes zjutraj blizu Lizbone, informacije neimenovanega sodnega vira portugalske tiskovne agencije Lusa povzema francoska tiskovna agencije AFP. Do njegove aretacije je prišlo le dan po kriminalističnih preiskavah v več prostorih 25-odstotne lastnice BES, skupine Espirito Santo (ESFG).

70-letni Salgado, ki je BES vodil 23 let, je bil prisiljen vodstveni položaj zapustiti 20. junija, in sicer zaradi računovodskih nepravilnosti v nekaterih povezanih holdinških družbah. BES je močno izpostavljena ESFG, ta pa konglomeratu Espirito Santo Interational (ESI) in holdinški družbi Rioforte, ki sta močno zadolžena.

Banko ogroža 1,3 milijarde evrov velika luknja v računih ESI, ki jo zaradi suma, da jo je prikrila, preiskujejo tudi luksemburške oblasti. Rioforte medtem minuli teden kljub dospetju ni uspel povrniti 847 milijonov evrov dolga portugalskemu telekomu. Banka je na Portugalskem prisotna v mnogih gospodarskih sektorjih in kot takšna zelo pomembna. Mnoge, med njimi tudi predstavnike vlade in portugalskega predsednika Anibala Cavaca Silvo, zato skrbi njen morebiten vpliv na okrevanje portugalskega gospodarstva.

Portugalska se je leta 2011 znašla na robu bankrota, zato je bila prisiljena zaprositi za 78 milijard evrov vreden reševalni paket območja evra in Mednarodnega denarnega sklada. Tamkajšnja vlada je morala v zameno za pomoč izvesti boleče fiskalne ukrepe in reforme. Maja je državi uspelo izstopiti iz programa pomoči brez previdnostnega posojila.