Svet

Skrajneži v Iraku in Siriji razglasili kalifat

STA
29. 6. 2014, 22.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Skrajna skupina Islamska država Iraka in Levanta (Isil), ki se bori tako v Iraku kot Siriji, je v obeh državah razglasila islamski kalifat. V zvočnem posnetku, objavljenem na spletu, pa je skupina kot prvega kalifa imenovala svojega voditelja Abuja Bakra al Bagdadija.

Isil je v posnetku al Bagdadija razglasila za voditelja vseh muslimanom, ki da mu morajo priseči zvestobo. Džihadisti pa so ob tem še zatrdili, da bodo kalifat razširili na vsa območja, ki so jih zavzeli v Iraku in Siriji. Po njihovih navedbah naj bi obsegal območje od Alepa na severu Sirije do province Dijala v Iraku.

Skupina pa je iz svojega imena prav tako črtala besedi Irak in Levant ter se odslej imenuje samo Islamska država. Tiskovni predstavnik skrajne skupine Abu Mohamed al Adnani je na posnetku kalifat označil kot sanje vseh muslimanov in upanje za vse džihadiste.

Kalifat je sicer oblika islamske vladavine, na čelu katere je vrhovni verski in politični voditelj z nazivom kalif, naslednik islamskega preroka Mohameda. Ta oblika islamske vladavine je izginila s padcem Otomanskega cesarstva.

Pripadniki Isila svoj osvajalski pohod nadaljujejo tako v Siriji kot v Iraku. V Siriji, kjer divja državljanska vojna, borci skupine nadzorujejo obsežna območja v provinci Deir Ezor blizu meje z Irakom, Rake na severu Sirije kot tudi dele sosednje province Alep. V Iraku pa je pred tremi tedni Isil začel z agresivno ofenzivo in osvojil precejšne dele zahoda in severa države.