Svet

Romunski parlament poziva predsednika k odstopu

STA/mv
25. 6. 2014, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Romunski parlament je danes predsednika Traiana Basescuja pozval k odstopu, in sicer zaradi aretacije njegovega brata, obtoženega prejemanja podkupnine, poročajo tuje tiskovne agencije.

STA

Parlament je danes glasoval s 344 glasovi v prid pozivu k odstopu, 17 je bilo zadržanih. Dve manjši stranki, naklonjeni predsedniku, sta glasovanje bojkotirali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 
Do aretacije predsednikovega brata Mircea Basescuja je prišlo minuli teden, saj naj bi v zameno, da bi iz zapora pomagal enemu od najbolj zloglasnih romunskih kriminalcev, prejel 250.000 evrov. Gre za Sanduja Anghela, ki velja za vodjo mafijskega družinskega klana.

Ni poskušal pomagati bratu

K odstopu predsednika zaradi bratove afere je že minuli teden pozval premier Victor Ponta: "Vsak predsednik kake evropske države bi moral v tem primeru odstopiti," je dejal ter poudaril, da gre za "pomemben preizkus dejanske neodvisnosti romunskega pravosodja".

Ni posredoval, da bi zaščitil svojega brata

Predsednik Basescu je takrat v odzivu dejal, da z bratom ni nikoli govoril o morebitnem vplivanju na sodni postopek proti Sanduju Anghelu in da ni nikoli posredoval pri državnih inštitucijah, da bi zaščitil svojega brata. Mircea Basescu je prav tako zavrnil vse obtožbe in poudaril, da predsednik "ni na noben način povezan z njegovimi odnosi z družino Anghel", objavljene izjave pa so iztrgane iz konteksta. Sam nikoli ni zahteval podkupnine ali jo prejel, družini Anghel pa je vedno svetoval, naj "zaupa pravosodju". Traianu Basescuju se mandat izteče konec tega leta, a načrtuje ostati politično aktiven, še poročajo tuje tiskovne agencije.