Svet

Šok: Babica vnučka s cerebralno paralizo vezala za ograjo

N.J.
26. 5. 2014, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Da bi preprečila, da bi deček kam pobegnil, je babica komaj 9 let starega vnučka za čas, ko je bila v službi, vezala na ograjo na avtobusni postaji. Mimoidoči so le mirno gledali.

kenh14.vn

9-letni deček Lakhan Kale iz Mumbaija trpi za cerebralno paralizo in epilepsijo, ne more govoriti in slišati, težko hodi, zanj pa skrbi le babica, sicer brezdomka. Babica vsak dan prodaja igrače in sveče na mestnih ulicah skupaj s svojo 12-letno vnukinjo, da bi zaslužila vsaj za hrano, ker pa ni vedela, kam bi za ta čas dala vnuka v varstvo, ga je vezala kar na ograjo avtobusne postaje. Fotografije zvezanega dečka so pristale v medijih. »Kaj pa naj bi storila? On ne more govoriti. Če bi se izgubil – kako naj to komu pove?« je dejala 66-letna Lakhanova babica Sakhubai Kale, ki je dečka tudi ponoči vezala nase, da ne bi kam odtaval.

Lakhanov oče je pred nekaj leti umrl, mati pa ga je zapustila. Pretekli teden se je v lokalnih medijih pojavila njegova fotografija, ki je na noge dvignila borce za pravice otrok, Lakhana pa so pristojni organi že odpeljali v ustanovo, ki je prevzela skrbništvo nad njim. »Dokler se ni pojavil v medijih, se nihče ni oglasil. Obiskoval je posebno šolo, nato pa so ga poslali stran,« je dejala babica, ki je vesela, da bo za dečka zdaj končno poskrbljeno, povedala pa je tudi, da ga bo v novem domu redno obiskovala. »Le kaj več bi si lahko želela, kot to, da je za mojega vnuka dobro poskrbljeno,« je še povedala.

 

»Tukaj je tako – če imaš otroka s posebnimi potrebami, skrbiš zanj sam. Ni nobene kolektivne pomoči,« je povedala Varsha Hooja iz organizacije, ki skrbi za dobrobit otrok s posebnimi potrebami. Deček kot invalid potrebuje posebno nego, ljudi, ki bi jo izvajali in institucij, pa je v Indiji premalo, poročajo tuji mediji.