Svet

Samra ekskluzivno iz BiH: Voda je izbrisala cela naselja

Tilen Pajek
19. 5. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Balkan je v preteklih dneh prizadela vodna ujma katastrofalnih razsežnosti. Na Hrvaškem, v Srbiji ter v Bosni in Hercegovini je število smrtnih žrtev vse večje. Gre za eno največjih naravnih katastrof v zgodovini držav bivše Jugoslavije. Številna mesta so v celoti evakuirana, v vodi je moč opaziti plavajoča trupla, mnoge vasi pa so v celoti uničene.

Samra Hadžiavdić-Omeragić

»Hvala, da vam ni vseeno za nas! Slovenija je nam Bosancem vedno dajala prijateljsko podporo.« Samra Hadžiavdić-Omeragić

Do obupanih prebivalcev poplavljenih krajev, ki so na bolj odročnih področjih, lahko člani civilne zaščite, policije in vojske dostopajo le s helikopterjem ali pa s pomočjo čolna. Na pomoč so priskočile tudi enote iz Slovenije, od koder se je v Srbijo odpravilo devetnajst pripadnikov civilne zaščite, v BIH pa dvanajst pripadnikov in dve enoti s čolni. Na prizadeta območja so poslali tudi helikopter vojske s posadko in policijski helikopter z dvema posadkama. Da bi iz prve roke spoznali razsežnosti poplav in težave, s katerimi se srečujejo tamkajšnji prebivalci, smo opravili kratek pogovor s Samro Hadžiavdić-Omeragić, ki je trenutno v Sarajevu. Čeprav sama ni na poplavnem območju, je s situacijo dobro seznanjena, kajti na predelih, ki se spreminjajo v otoke, saj so v celoti obdani z vodo, ima številne sorodnike. 

Trgovci izkoriščajo kritične trenutke in dvigujejo cene osnovnih živil in potrebščin, poginilo je mnogo živali, ljudje se skušajo na vsak način rešiti, a mnogim ne uspe. Grozljivo pripoved Samre,ki ima sorodnike v kraju, kjer voda naplavlja trupla, preberite v novi številki Svet24!

 

Samra Hadžiavdić-Omeragić