Svet

Putin prispel na Krim

STA
9. 5. 2014, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prispel na ukrajinski polotok Krim prvič od njegove priključitve Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije. V pristaniškem mestu Sevastopol naj bi prisostvoval veliki vojaški paradi ob dnevu zmage, s katerim se spominjajo dokončne kapitulacije nacistične Nemčije in s tem konca druge svetovne vojne v Evropi.

S prvim obiskom polotoka po marčni priključitvi Rusiji naj bi Putin tudi simbolno zaokrožil sicer mednarodno nepriznano pripojitev Krima.
Udeležil naj bi se vojaške parade v Sevastopolu ob 69. obletnici konca druge svetovne vojne in 70. obletnici osvoboditve Krima in Sevastopola izpod nacističnega jarma. Kot je napovedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, bo prizorišče prireditve v Sevastopolu preletelo 70 letal vojaške zračne flote, vključene pa bodo tudi vojaške ladje ruske črnomorske flote.
Putin je na Krim prispel iz Moskve. Tam je na tradicionalni vojaški paradi ob dnevu zmage, na kateri je Rusija pokazala obnovljeno vojaško moč, med drugim pohvalil moč ruskega domoljubja, ki "premaga vse".