Svet

Proruske separatiste označili za teroriste

STA/J.P.
8. 5. 2014, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Začasna ukrajinska vlada v Kijevu je pripravljena na pogovore s političnimi strankami in predstavniki regionalnih oblasti na vzhodu države za razrešitev krize, vendar pa ne tudi s "teroristi", kot v Kijevu označujejo proruske separatiste, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

"Dialog s teroristi ni mogoč in je nepredstavljiv," je danes v sporočilu za javnost poudarilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Krivda za konflikt, v katerem je v minulih tednih umrlo več deset ljudi, več sto pa je bilo ranjenih, je na "ruskih agresorjih proti naši državi", so poudarili.

Tudi začasni predsednik Oleksander Turčinov je poudaril, da se ne bodo pogajali z oboroženci, ki imajo "kri na rokah".

Vodja sveta za nacionalno varnost Andrej Parubij je danes napovedal tudi nadaljevanje "protiteroristične operacije" na vzhodu Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A hkrati so v Kijevu izrazili pripravljenost na pogajanja s političnimi strankami in predstavniki iz pokrajin na vzhodu.

Podobno je pripravljenost na pogovore izrazil tudi vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin. Gre za to, da se izognemo nadaljnjemu prelivanju krvi, je dejal. Izrazil je sicer dvom, ali so taki tudi interesi Kijeva.

Do določenega zbližanja stališč je prišlo po sredini izjavi ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bi morali v Donecku in Lugansku preložiti za to nedeljo napovedani referendum o neodvisnosti. Pozval je tudi k dialogu. Proruski separatisti naj bi se še danes odločili, ali bodo Putinov poziv upoštevali.

Prav tako bi morali glede na pozive Putina v Kijevu ustaviti vojaško operacijo proti proruskim separatistom. K prekinitvi ognja pozivajo tudi mednarodni posredniki v Ukrajini.