Svet

Nasilje v indijski zvezni državi Asam zahtevalo 32 žrtev

STA
3. 5. 2014, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V zvezni državi Asam na severovzhodu Indije je v dveh dneh nasilja umrlo 32 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Policija odgovornost za napade pripisuje uporniškim separatistom, proti katerim je sprožila obsežno akcijo.

Novo nasilje je izbruhnilo v četrtek, ko so v dveh vaseh ponoči ustrelili enajst ljudi. V petek so uporniki ubili še 12 ljudi, danes pa je policija odkrila še devet trupel, s čimer se je število žrtev povzpelo na 32. Policija je po novem valu nasilja do nadaljnjega uvedla policijsko uro.

Žrtve napadov so muslimanski priseljenci, ki so v ozemeljskem sporu s pripadniki plemena Bodo. Policija odgovornost za napade pripisuje prepovedani Narodni demokratični fronti Bodolanda, ki že več desetletij zahteva neodvisnost.

Napadi so se zgodili v času, ko v Indiji potekajo splošne volitve. Te so se začele 7. aprila in se bodo končale 12. maja, potekajo pa v več fazah. V zvezni državi Asam so se volitve zaključile 24. aprila.

Leta 2012 je v medetničnih spopadih v državi Asam umrlo okoli sto ljudi, več kot 400.000 ljudi pa je moralo zapustiti domove.