Svet

Janša na kongresu EPP poziral s političnimi zvezdami

STA/J.P.
7. 3. 2014, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Evropska ljudska stranka (EPP), ki je v četrtek začela dvodnevni kongres pred evropskimi volitvami konec maja, bo danes za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije izbrala med Jean-Claudeom Junckerjem in Michelom Barnierom. Kongresa se udeležujejo tudi predsednik slovenskih strank članic - SDS, SLS in NSi.

Twitter

V tekmi za položaj vodilnega kandidata največje politične skupine v Evropskem parlamentu ima prednost nekdanji luksemburški premier Juncker, ki ima med drugim tudi podporo nemške kanclerke Angele Merkel. V tekmi je bil sprva tudi nekdanji latvijski premier Valdis Dombrovskis, ki pa je v četrtek odstopil od kandidature. Alternativa Junckerju bo tako evropski komisar za notranji trg in storitve, Francoz Barnier.

Ta bo na čelu volilne kampanje EPP pred evropskimi volitvami konec maja. Postavil se bo ob bok kandidatom drugih političnih skupin, ki so jih doslej že izbrale, med drugim trenutnemu predsedniku Evropskega parlamenta Martinu Schulzu, ki je kandidat druge največje skupine v parlamentu, evropskih socialistov.

Še pred tem bo več premierov iz vrst strank članic nagovorilo približno 2000 zbranih v dublinskem kongresnem centru, med predvidenimi govorci so tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy ter Merklova.

Na prvi dan kongresa so udeleženci med drugim potrdili akcijski načrt EPP za naslednjih pet let, nagovorili so jih tudi številni voditelji strank članic, med njimi tudi predsednik SDS Janez Janša. Poleg njega sta v Dublinu tudi predsednika preostalih dveh strank članic, SLS in NSi, Franc Bogovič in Ljudmila Novak.

Kongresa sta se udeležila tudi vodja ukrajinske stranke Udar Vitalij Kličko in nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko, ki je ob prihodu v Dublin požela velik aplavz. EPP je vseskozi podpirala protestnike v Ukrajini in je nedavno v luči zaostrenih razmer na Krimu obsodila krepitev ruske vojske na ukrajinskem ozemlju.