Svet

Vsak mesec 65 milijard za pomoč gospodarstvu

STA/Ž.K.
29. 1. 2014, 21.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je po dveh dnevih zasedanja danes v Washingtonu potrdil napovedano monetarno politiko in obseg izrednih stimulacijskih ukrepov za pomoč gospodarstvu zmanjšal za dodatnih deset milijard dolarjev na 65 milijard dolarjev na mesec.

Reuters

FOMC je obseg odkupovanja obveznic finančnega ministrstva in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek že decembra zmanjšal za deset milijard dolarjev na 75 milijard na mesec, ker so gospodarski podatki dovolj ugodni.

Predvsem stopnja brezposelnosti pada in decembra se je znižala na 6,7 odstotka, zato se lahko stimulacijski program, ki ohranja nizke dolgoročne obrestne mere, spet skrči. FOMC bo, če bo šlo vse po načrtih, program povsem odpravil do konca letošnjega leta.

Odločitev FOMC, ki ga je v torek in danes še zadnjih vodil Ben Bernanke, je bila tokrat soglasna in povsem v skladu z vsemi pričakovanji analitikov in gospodarstvenikov. Vodenje centralne banke s 1. februarjem prvič v zgodovini ZDA prevzema ženska Janet Yellen, ki bo nadaljevala monetarno politiko oblikovano pod Bernankejevim vodstvom.

Izjava FOMC pravi, da se gospodarske aktivnosti krepijo, trg delovne sile se izboljšuje, čeprav stopnja brezposelnosti ostaja povišana. V zadnjih mesecih je rasla poraba gospodinjstev, kakor tudi poslovne investicije, okrevanje stanovanjskega trga pa se je malce upočasnilo.

Proračunska politika kongresa še vedno zavira hitrejšo gospodarsko rast, čeprav vse manj. Inflacija ostaja pod ciljem monetarne politike, dolgoročni obeti pa ostajajo stabilni.

FOMC za naprej pričakuje nadaljevanje okrevanja in nižanja stopnje brezposelnosti, posebno pozornost pa bo posvetil inflaciji, ki je prenizka.

Centralni bankirji bodo še naprej pozorno opazovali gospodarska gibanja in sprejemali ustrezne ukrepe glede na razvoj dogodkov. Od razvoja dogodkov bo odvisno tudi nadaljnje krčenje izredne stimulacije.

Ključna obrestna mera po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar bo še naprej nizka tudi po odpravi izredne stimulacije in utrditvi gospodarskega okrevanja.

Ključna obrestna mera, ki je na med 0 do 0,25 odstotka že od leta 2008, bo ostala na tej ravni dokler stopnja brezposelnosti ne bo vztrajala na manj kot 6,5 odstotka, obeti za inflacijo v naslednjih dveh letih pa ne bodo presegli ciljne vrednosti dveh odstotkov za več kot pol odstotka.