Svet

Snežno neurje povzroča številne težave

STA/M.J.
29. 1. 2014, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Snežno neurje, ki je v torek zajelo jug ZDA, je povzročilo številne težave, terjalo je tudi smrtne žrtve. V pričakovanju neurja, ki je seglo vse do obale Mehiškega zaliva, so v Atlanti skrajšali delovni in šolski dan, kar je povzročilo prometni infarkt. Promet so za silo usmerjali tudi vratarji stolpnic in zasebni varnostniki.

Reuters
Fotografija je simbolična

"Grozno. Težko je bilo voziti, ker cest sploh niso očistili ali posolili. Hvala bogu, da sem iz Slovenije in vem kako voziti po zasneženi cesti in sem pred kratkim zamenjala gume," je povedala Cvetka Vidmar-Casar, ki živi v predmestju Atlante. Po njenih besedah je bilo sicer snega le za nekaj centimetrov, a ljudje enostavno ne prilagodijo vožnje snegu, ki ga niso vajeni.

V Alabami sta v prometni nesreči umrla dva človeka, v Misisipiju pa štiri osebe v požaru, ki je izbruhnil zaradi zasilnega grelca v mobilni hiši.

Snežna odeja, ki je pokrila jug ZDA, je bila debela od sedem do 25 centimetrov, ledene sveče pa so nastale celo na jugu Alabame ob Mehiškem zalivu. Prizadetih je bilo okrog 50 milijonov ljudi.

Letošnja nenavadno huda zima sicer vztraja tudi po srednjem zahodu in severovzhodu ZDA. V Minnesoti so se temperature spustile do 30 stopinj pod ničlo.