Svet

Politikovo delovanje vitalnih organih slabša

STA/M.J.
3. 1. 2014, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Delovanje vitalnih organov nekdanjega izraelskega premiera Ariela Šarona se počasi, postopoma slabša, je danes sporočil direktor telavivske bolnišnice, v kateri politik že leta leži v komi. 85-letni Šaron, ki se mu je zdravstveno stanje poslabšalo pred kratkim, ostaja v kritičnem stanju, njegovo življenje je ogroženo.

Reuters

Mediji danes že tretji dan zapored poročajo, da bi se lahko Šaron bližal smrti.

Po poročanju izraelskega spletnega portala Ynet, ki se sklicuje na zdravniške vire, naj bi Šarona pred mesecem dni prepeljali na oddelek za intenzivno nego. Tam naj bi se njegovo zdravstveno stanje najprej stabiliziralo, a naj bi nato v zadnjih dneh prišlo do občutnega poslabšanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šarona je 4. januarja 2006 sredi kampanje pred volitvami, na katerih so pričakovali njegov vnovičen vzpon na premierski stolček, zadela možganska kap. Odtlej je v komi, od maja 2006 v telavivski bolnišnici Tel Hašomer.

Izraelski in ameriški specialisti so pred letom dni sporočili, da so pri Šaronu s preiskavo z magnetno resonanco ugotovili pomembno dejavnost možganov, ko so mu pokazali slikce družine.

Šaron, nekdanji general, velja za enega najbolj kontroverznih izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelski politični sceni.

Čeprav je veljal za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj. To je bilo še toliko bolj presenetljivo, ker je v preteklosti veljal za enega izmed pionirjev judovskega naseljevanja na palestinskih ozemljih.

O Šaronu je v četrtek spregovoril tudi ameriški zunanji minister John Kerry, ki se v prizadevanjih za sklenitev mirovnega dogovora mudi v Izraelu. Med drugim je dejal, da so Američani z mislimi pri Izraelu in Šaronu.