Svet

Naprodaj 'spominki' taborišča smrti

4. 11. 2013, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Že dolgo je znano, da lahko v spletnih prodajalnah vsakdo najde nekaj za svoj okus. A kar si je privoščila največja spletna prodajalna Ebay, je po mnenju mnogih prešlo vsako mejo dobrega okusa. Pred dnevi se je na strani te spletne trgovino znašel oglas s 'spominki' iz nacističnih taborišč smrti.

Taborišč, kjer je med drugo svetovno vojno zaradi nacistične norosti umrlo več milijonov nedolžnih ljudi. Med ponudbami se je tako znašla uniforma interniranca iz Auschwitza z izklicno ceno 13.000 evrov. Po prijavi enega izmed britanskih medijev je vodstvo Ebaya oglas nemudoma umaknilo in že začelo z interno preiskavo.

Obenem so priznali, da ne vedo natančno, koliko časa je bil oglas na spletu. Najbolj bizarno je, da Ebay od vsake prodaje, ki se opravi prek njegove strani, pobere določeno provizijo, kar posledično pomeni, da ustvarja profit na trpljenju ljudi, katerih rane se zaradi grozot, ki so jih doživeli, niso nikoli povsem zacelile.

»To je do žrtev nacističnih grozot izjemno nespoštljivo.« Preživela interniranka Eva Clark. 

Eva Clark (68) se je rodila leta 1945 v Auschwitzu, zaradi nacističnih grozot pa je med vojno izgubila petnajst družinskih članov. »Zgrožena sem, da je lahko tako pomemben ponudnik, kot je Ebay, dovolil prodajo takih stvari in s tem ustvarjal dobiček. To je do žrtev nacističnih grozot izredno nespoštljivo,« je za enega izmed britanskih medijev dejala Eva. A to še ni vse, pri raznih ponudnikih je mogoče najti vse, od obutve, ki so jo uporabljali interniranci, do njihovih osebnih stvari, kot je zobna ščetka. Žalostno je, kako so nekateri povsem brez kančka empatije do preživelih.