Svet

Ugrabitelji izpustili turška pilota v Libanonu

STA / J.P.
20. 10. 2013, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko so v soboto sirski uporniki izpustili devet libanonskih šiitskih romarjev, ki so jih lani maja ugrabili v Siriji, so v Libanonu izpustili dva turška pilota, ki sta bila ugrabljena avgusta. Njuni ugrabitelji so v zameno za izpustitev namreč zahtevali prav osvoboditev Libanoncev. Vsi so se medtem že vrnili domov.

Reuters
Turška pilota sta se že vrnila v Turčijo.

Kot je poročala uradna libanonska tiskovna agencija NNA, sta bila pilota turške letalske družbe Turkish Airlines izpuščena v soboto v okviru dogovora o zamenjavi za devet Libanoncev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V dogovoru naj bi pozvali tudi k osvoboditvi 200 Sircev, ki jih je zaprl režim Bašarja al Asada, ni pa znano, ali so bili izpuščeni, se je izvedelo pri virih blizu turškim in katarskim posrednikom.

Devet libanonskih romarjev se je medtem že vrnilo v Libanon, kjer so jih ob svojcih pričakali tudi ministri in ostali politiki, turška pilota pa sta se vrnila v Turčijo.

Libanonci so bili ugrabljeni maja lani v severni sirski provinci Alep, medtem ko so se po navedbah njihovih družin vračali z romanja v Iranu. Letos avgusta sta bila nato blizu mednarodnega letališča v Bejrutu ugrabljena turška pilota, njuni ugrabitelji pa so v zameno za izpustitev zahtevali osvoboditev libanonske skupine.