Svet

Kate in William shranila celice

A.M.
6. 9. 2013, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanski princ William in njegova žena Kate želita storiti vse, kar je v njuni moči, da ohranita zdravje prvorojenca. Dečka sta tako že v porodnišnici obdarila z darilom, za katerega mnogi mislijo, da je neprecenljivo – s hrambo njegovih matičnih celic.

Profimedia, Mediaspeed
Will in Kate sta poskrbela za princa.

William in Kate sta 22. julija letos prvič postala oče in mama, prvorojenca pa sta poimenovala George. Deček se sicer še ne zaveda svoje slave, je pa že sedaj ljubljenček svetovne javnosti in medijev. William in Kate sta se, tako kot ostali bodoči starši, v devetih mesecih nosečnosti, ko sta se pripravljala na prihod novega družinskega člana, soočala z nešteto vprašanji in odločitvami. Ena izmed slednjih je bila tudi odločitev o shranitvi matičnih celic iz popkovnične krvi ob rojstvu novorojenčka. Da bi sinku zagotovila zdravje tudi v prihodnje, se je priljubljeni kraljevi par odločil, da shrani Georgeevo popkovnično kri, ki je bogata z matičnimi celicami in ima lahko pomembno vlogo pri zdravljenju mnogih bolezni. Prinčeva dediščina v obliki matičnih celic je bila po poročanju 'Freizeit Revue' poslana v Združene države Amerike, kjer bo v upanju, da je princ George ne bo nikoli potreboval, ostala v globoko zamrznjenem stanju.

Profimedia, Mediaspeed

 Tudi znani Slovenci shranjujejo matične celice svojih otrok

V Sloveniji se je o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi začelo intenzivneje govoriti leta 2007, ko smo dobili prvega slovenskega ponudnika za zasebno shranjevanje matičnih celic, družbo Neocelico. Sabina Kogovšek Zrnec in Jurij Zrnec, Natalija Verboten in Dejan Bojić, Viktorija Bencik in Bojan Emeršič, Helena Kodrič Mori in Smiljan Mori, Maja in Rašo Nesterović ter pred dvema tednoma tudi Iva Krajnc ter Aljoša Bagola je le nekaj imen znanih slovenskih parov, ki so se odločili za shranitev popkovnične krvi otrok, s čimer, pravijo, želijo tudi v prihodnje zagotoviti in zaščititi njihovo zdravje. V prihodnjih letih lahko, glede na vse trende, ki z zamikom obsedejo Slovenijo, pričakujemo, da se bo za shranjevanje matičnih celic otrok odločilo vedno več staršev.

Profimedia, Mediaspeed