Svet

Šimpanz za slikarsko mojstrovino dobil 10.000 dolarjev

STA / S.R.
30. 8. 2013, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški šimpanz, ki ustvarja slikarske mojstrovine z jezikom, je za sliko na umetnostnem tekmovanju šimpanzov prejel denarno nagrado v višini 10.000 ameriških dolarjev. Šimpanz Brent je sicer naslikal pisano delo z odtenki vijolične, modre in rumene barve, poroča britanski BBC.

Nola

Glavna nagrada na tekmovanju, ki ga je sponzorirala nevladna organizacija za zaščito živali Humane Society, bo šla za pomoč zavetišču šimpanzov v ameriški zvezni državi Louisiana, kjer prebiva Brent. Ta je bil nekoč laboratorijska žival, po navedbah Humane Society pa se "rad smeji in igra".

Drugo in tretjo nagrado sta prejela šimpanza Cheetah in Ripley. Tudi Cheetah je na drugem mestu prejel vsega skupaj 10.000 dolarjev, od tega 5000 dolarjev posebne sodnikove nagrade. Nagrada za tretje mesto je medtem znašala 2.500 dolarjev.

Vsi šimpanzi, ki so sodelovali v tekmovanju, so sicer za svoja zavetišča priskrbeli 500 dolarjev že s samim sodelovanjem.

Vsa umetniška dela je ocenjevala priznana raziskovalka primatov Jane Goodall. "Vse umetnine so bile lepe in edinstvene, tako kot so to šimpanzi. Težko je bilo izbrati," je dejala Goodalova, ki je pri tem poudarila pomen javne podpore za zavetišča, ki skrbijo za šimpanze in druge primate.

Nola