Svet

Indijska industrijska proizvodnja strmo upada

STA/M.J.
12. 8. 2013, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Indijska industrijska proizvodnja se je junija na letni ravni nepričakovano skrčila za 2,2 odstotka. Gre za novo v vrsti slabih novic, ki krepijo zaskrbljenost glede obetov tretjega največjega azijskega gospodarstva.

Wikipedia

Danes objavljeni podatki so močno razočarali analitike, ki so pričakovali, da bo padec industrijske proizvodnje 1,2-odstoten, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ekonomisti so slabe podatke pripisali šibkemu domačemu povpraševanju. Opozorili so še, da izboljšanja ne gre pričakovati niti v drugi polovici leta.

Najnovejša statistika je slaba novica tudi za indijskega premiera Manmohana Singha, ki si pred splošnimi volitvami prihodnje leto na vso moč želi gospodarskega preobrata.

Četudi je aktivnost indijskega gospodarstva zelo šibka - v minulem fiskalnem letu je bila gospodarska rast najpočasnejša v desetletju - pa ima indijska centralna banka pri določanju ključne obrestne mere trenutno zvezane roke. Rupija je namreč na zgodovinsko nizkih ravneh.

Indijsko gospodarstvo poleg visokih obrestnih mer dušijo močna inflacija ter manjši obseg tujih in domačih investicij. Državi škodijo tudi korupcijski škandali, ki so dobesedno blokirali oblikovanje politik.