Svet

Visoke temperature povzročajo nasilje

M.J.
9. 8. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki ugotavljajo, da visoke temperature vplivajo na nasilje. Višje so, pogostejši so fizični obračuni. Vplivajo celo na nastanek vojn.

Thinkstock

Znanstveniki univerze Princeton so analizirali podatke arheologov, klimatologov, ekonomistov in tako naprej zadnjih nekaj stoletij in prišli do precej nenavadne ugotovitve. Spremembe v temperaturi vplivajo na človeško agresijo. In to velja za posamezna posilstva, umore, pa tudi za večje konflikte. »Dogaja se povsod po svetu,« je dejal dr. Salomon Hsiang, vodja raziskave.

Znanstveniki so ugotovili, da dvig globalne temperature za 2 stopinji Celzija dvigne odstotek kriminalnih dejanj za 15 odstotkov, v nekaterih regijah pa za kar 50 odstotkov. Mnogi znanstveniki so skeptiki in pravijo, da ne bi smeli zaključevati na osnovi netočnih podatkov. Nihče namreč ni našel povezave med nasiljem in nivojem temperature. Se pravi, da bi odgovor obstajal znotraj človeškega telesa. Študija je pokazala, da obstaja povezava med klimatskimi spremembami in človeško agresijo, ne pokaže pa, zakaj. Čisto osnovna teorija govori o tem, da so ljudje bolj razdraženi, ko je vroče. Druga je kompleksnejša in vključuje ekonomske razmere. Podnebne spremembe so vplivale na pridelke, življenjske pogoje na splošno in avtomatično tudi na agresivnost. A Hsiang verjame, da obstaja prav fizični razlog za porast nasilja med visokimi temperaturami.