Svet

Namesto ERC na Jadranu sedaj izključno gospodarski pas?

STA / S.R.
29. 7. 2013, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koalicijska partnerka v hrvaški vladi, Hrvaška narodna stranka (HNS), bo spodbudila razglasitev hrvaškega izključnega gospodarskega pasu v Jadranu, so napovedali na današnji novinarski konferenci na sedežu stranke v Zagrebu.

Wikipedia
Se sosedam Hrvaške sedaj namesto ekološko ribolovne cone (ERC) obeta izključno gospodarski pas?

Poudarili so, da obstoječa ekološko-ribolovna cona (ERC) ni več smiselna. Saborski poslanec HNS Petar Baranović je izpostavil, da je bil ERC omejena različica gospodarskega pasu ter da nikoli ni zaživel. Po njegovi oceni ga danes ni mogoče izvajati in je izgubil vsak smisel.

Ocenil je, da je tudi pri sosedih, v Italiji in Sloveniji, ki sta najostreje nasprotovali hrvaškemu ERC, sedaj dozorelo zavedanje, da bo Jadransko morje umrlo, če ne bodo sprožili ukrepov za njegovo zaščito, posebej ko gre za odgovoren ribolov in zaščito rib.

Kot je dodal, bi Hrvaška z razglasitvijo celotnega gospodarskega pasu zaščitila tako nacionalen kot skupen interes EU. Prizadevajo si, da bi bila Hrvaška pri oblikovanju skupne ribiške politike EU ena od vodilnih držav, saj ima tradicijo in strokovnjake.

Poslanka HNS Nada Turina-Đurić je spomnila, da obstaja študija, ki jo je v začetku julija objavila EU in ki kaže, da skupna ribiška politika unije ni prinesla rezultatov ter da so morja članic EU opustošena in ekološko ogrožena.

Na podlagi omenjene študije želijo v HNS sprožiti pogovore Hrvaške s sosednjimi državami in članicami EU o odgovornem gospodarjenju z morjem in njegovimi viri. Napovedala je, da bodo pobudo v tej smeri kmalu predstavili tudi v saboru.

Evropska komisija je pred nekaj tedni objavila študijo, v kateri navaja, da je uveljavitev ekonomskih con v Sredozemskem morju dober način za upravljanje z viri, saj lahko prispeva k trajnostnemu razvoju. V Bruslju so ocenili, da bi se sredozemske države lahko dogovorile o conah na podlagi konvencije ZN o pravu morja.

Evropska komisija je med drugim priporočila Zagrebu, naj uveljavi izključni gospodarski pas v Jadranu, saj bi na ta način zvišali dohodke za dobrih 29 milijonov evrov letno. Letna vrednost ulovljenih rib na Hrvaškem je dobrih 103 milijon evrov, so poročali hrvaški mediji.

Bruselj tako govori nekaj povsem drugega kot pred leti, ko je zaradi pritiskov Ljubljane in Rima prisilil Hrvaško, naj opusti ERC za države članice EU, še spominjajo hrvaški mediji.