Svet

Zastrupljeno pismo za ameriškega senatorja

STA/R.S.
17. 4. 2013, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rutinska preiskava kongresne pošte je odkrila ovojnico, zastrupljeno s smrtonosnim ricinom, naslovljeno na konservativnega republikanskega senatorja iz države Mississippi Rogerja Wickerja.

Thinkstock

Preiskavo vodi FBI, ki naj bi že imel osumljenca. To je novinarjem sporočila demokratska senatorka iz Missourija Claire McCaskill, ki je dejala, da gre za osebo, ki pogosto piše v senat. Pismo je bilo poslano iz Memphisa v zvezni državi Tennessee. Senator Wicker se je v zadnjem času izkazal s svojim nasprotovanjem vsem reformam glede orožja.
Nevarnost, da zastrupljene pošiljke pridejo v roke izvoljenih predstavnikov ameriškega ljudstva je zelo majhna, saj pošto vse od leta 2001 skrbno preverijo. Demokrat iz Illinoisa Dick Durbin je sporočil, da senatno pošto testirajo in odprejo v posebnem poštnem centru v državi Maryland. Strogi postopki veljajo od leta 2001, ko so ZDA preplavili napadi s pisemskimi pošiljkami antraksa oziroma vraničnega prisada.
FBI se v tistem primeru ni izkazal, saj je po letih tavanja v temi najprej uničil kariero znanstveniku, ki je bil nedolžen. Domnevni pravi krivec, prav tako znanstvenik, pa naj bi se leta 2008 ubil. V ZDA so uvodoma krivili islamske teroriste in Irak, kajti do napadov je prišlo kmalu po 11. septembru 2001. Pisemske pošiljke so ubile 17 ljudi.