Kriminalistična preiskava

Gnojevka, ki je pomorila živelj v Koretanu, se pomika proti Pivki in Postojnski jami

S.R./STA
20. 2. 2024, 15.56
Posodobljeno: 20. 2. 2024, 18.40
Deli članek:

Koprski policisti v povezavi z izlitjem gnojevke pri Postojni vodijo predkazenski postopek. Gnojevka medtem napreduje proti Pivki in Postojnski jami.

Bobo
Onesnaženje z gnojevko pri Postojni.

Kot smo že poročali, je na Studencu pri Postojni v nedeljo popoldne v okolje iztekla večja količina gnojnice. Pristojni so sicer hitro ukrepali, a se škodi ni bilo mogoče izogniti. Iz notranjskega štaba Civilne zaščite so včeraj pojasnili, da je goveja gnojnica iztekla s kmetijskega obrata, pri čemer je "lastnik takoj po dogodku začel sanacijo stanja, vendar se je kljub temu precejšen del gnojnice prelil na nižje ležeče območje in se premika proti Nanoščici." Kot je za STA potrdil poveljnik tamkajšnje Civilne zaščite Sandi Curk, je prišlo do razlitja večje količine gnojevke, in sicer več kot 1000 kubičnih metrov, kar je po dostopnih podatkih največje razlitje gnojnice v Pivški kotlini. Razlitje sicer ne ogroža virov pitne vode, je pa povsem uničilo življenje v potoku Koretan. "Koretan je že mrtev," je dejal Curk in dodal, da je to potrdila Ribiška družina Postojna.

Bobo
Onesnaženje z gnojevko pri Postojni.

Iz PU Koper so danes pojasnili, da primer preiskujejo kriminalisti, ki so včeraj opravili ogled kraja. Ugotovili so, da je gnojevka v okolje iztekla iz večjega betonskega zbiralnika. Na širšem območju razlitja so bili odvzeti vzorci vode in zemljine, ki bodo v nadaljevanju predmet forenzičnih preiskav. Policisti so še navedli, da v zvezi z izlitjem gnojevke vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivih dejanj obremenjevanja in uničevanja okolja ter povzročitve splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. V preiskavi sodelujejo z različnimi inšpekcijskimi službami ter regijskim štabom civilne zaščite, ki izvaja nujne ukrepe za preprečevanje nadaljnega onesnaženja okolja in voda. O vseh ugotovitvah bodo obvestili okrožno državno tožilstvo v Kopru.
Gradbeni inšpektor si je že v ponedeljek ogledal laguno, iz katere je v okolje iztekla večja količina gnojnice, so za STA potrdili na inšpektoratu za okolje in energijo. Ugotovil je, da sta bili na zemljišču zgrajeni dve zbirni laguni za gnojnico. Ena se je delno porušila. Iz nje je v celoti iztekla gnojnica. Druga laguna je prazna.

Pri pregledu dosegljivih letalskih posnetkov je bilo ugotovljeno, da sta bili laguni zgrajeni po letu 2019, za gradnjo takega objekta je v času gradnje in tudi danes treba pridobiti gradbeno dovoljenje. "Pri pregledu uradnih evidenc inšpektor ni mogel dobiti podatka, da bi bilo za gradnjo izdano gradbeno dovoljenje," so na inšpektoratu zapisali v odgovoru. Inšpekcijski postopek se nadaljuje. "Lastnici bo poslan zapisnik z ugotovitvami in poziv, da se izjasni o zadevi in dostavi dokumente, ki so pomembni za odločanje," so še pojasnili.

Počasi proti Pivki in Postojnski jami

Predsednik Ribiške družine Postojna Martin Miklavec je danes za STA pojasnil, da je ob v celoti onesnaženem potoku Koretan onesnažena še struga reke Nanoščice v dolžini štiri kilometre. V potoku Koretan je onesnaženje pomorilo ves živelj, za Nanoščico pa v ribiški družini še ne znajo povedati, saj je voda zelo mrzla in se ribe zato držijo pri dnu struge. Več bo jasnega v naslednjih dneh, sedaj pa lahko le nadzirajo dogajanje in pobirajo poginule ribe.

Medtem se gnojevka premika počasi pomika proti reki Pivki in Postojnski jami. Na Inštitutu za raziskovanje krasa, ki opravlja meritve v reki Pivki pred Postojnsko jamo, pričakujejo, da bo onesnaženje jamski sistem doseglo v roku dneva ali dveh. Kot je danes za STA povedal mikrobiolog Janez Mulec, onesnaženja žal ne morejo preprečiti, dobrodošle pa bodo obilnejše padavine, ki bodo razredčile onesnaženje.

Bobo
Onesnaženje z gnojevko pri Postojni.

"Do tega trenutka po tistem, ko smo izvedeli za ta dogodek, nismo opazili kakšnega bistvenega poslabšanja kakovosti vode, ki priteka v Postojnsko jamo," pa je za STA danes povedal predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj in dodal, da se po onesnaženju z gnojnico začne reka Pivka zelo hitro peniti.

"Sreča je, da je trenutno zelo visok vodostaj v reki Pivki v Postojnski jami. Vendar moramo še počakati, ker ne vemo, kako hitro se to onesnaženje dejansko premika do reke Pivke in po njej," je še dejal Batagelj. Tudi močnejše padavine, ki so napovedane ob koncu tedna, bi lahko zaradi redčenja onesnaženja precej pripomogle k temu, da do hujšega onesnaženja ne bi prišlo.

Sandi Curk je medtem pojasnil, da pitna voda iz vodovodnega omrežja ni onesnažena. Zaenkrat pa odsvetujejo uporabo vode iz zasebnih vrtin in vodnjakov za prehrambene namene.

1300 kubikov

Na kmetijskem ministrstvu so za STA pojasnili, da je prvi nadzor opravil kmetijski inšpektor v ponedeljek, danes in v prihodnjih dneh mu bodo sledili še dodatni nadzori na lokaciji onesnaženja z gnojnico. Kmetijski inšpektor je po ogledu ocenil oziroma glede na videno izračunal, da je ob podrtju dela stranic lagune v okolje izteklo 1319 kubičnih metrov gnojnice.

"Iztekla gnojevka se je najprej akumulirala v izkopani jami okoli obeh lagun, nadaljevala pa v jarek, ki leži na kmetijskem zemljišču, nato čez cesto v jarek ter naprej v strugo občasnega vodotoka. Površina kmetijskega zemljišča, kjer se je iztekla gnojevka, znaša 0,29 hektara," so še navedli.