Prva priložnost neizkorščena

Danci premočni, za Slovenijo bo odločilna tekma proti Kazahstanu

G.G.
17. 11. 2023, 20.45
Posodobljeno: 17. 11. 2023, 22.47
Deli članek:

V Koebenhavnu je imela slovenska nogometna reprezentanca prvo zaključno žogo za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024. Po prvem polčasu je bil izid neodločen (1:1). V drugem so na zelenici spet gospodovali Danci in zadel en gol. Z zmago 2:1 so se uvrstili na evropsko prvenstvo. Slovenija v ponedeljek ne sme izgubiti proti Kazahstanu.

Profimedia
Danci so bili tokrat boljši.

Izbranci Matjaža Keka lovijo zmago proti Dancem. Na stadionu Parken je med skoraj 40.000 Danci tudi približno 600 slovenskih navijačev, ki so danes z Brnika in drugih bližnjih letališč odpotovali na sever Evrope. Ker je Kazahstan danes po pričakovanjih, a z neprepričljivo igro premagal San Marino 3:1 (tretji gol so dosegli šele v sodnikovem podaljšku), si lahko Slovenija in Danska danes le z zmago zagotoviti uvrstitev na evropsko prvenstvo. V drugačni razporeditvi na vrhu skupine H, bi bil remi v Koebenhavnu sijajen rezultat, a tokrat ne prinaša sprememb na položaj lestvice. Ob remiju ali porazu bi morala Slovenija v ponedeljek v Ljubljani proti Kazahstanu za uvrstitev na drugo evropsko prvenstvo odigrati vsaj neodločeno.

Kek je v začetni postavi opravil nekaj zamenjav, bržčas z mislijo tudi o naslednji tekmi, saj sta Andraž Šporar in Petar Stojanović en karton oddaljena od prepovedi nastopa. Zamenjala sta ju Žan Vipotnik in Benjamin Verbič.

Profimedia
Erik Janža (13) je dosegel svoj drugi zadetek za reprezentanco.

Danci so tekmo pričeli bolje. Po krilih so odpirali prostor in si predvsem s predložki ustvarjali (pol)priložnosti. Po enem od predložkov je v 26. minuti zadel Joakim Maehle. Slovenski izbranci so se predramili in že čez slabih pet minut izsilili prekršek na robu kazenskega prostora, Z natančim strelom v levi vratarjev kot je izenačil Erik Janža. V nadaljevanju polčasu so imeli več žoge Danci, ki pa niso bili tako nevarni kot v prvi polovici.

V 53. minuti so Danci prišli do nove lepe priložnosti, ko je iz bližine poskusil Yussuf Poulsen, Oblak pa je žogo odbil v kot. Pritisk pa se je Dancem znova obrestoval minuto kasneje, ko Slovencem nikakor ni uspelo izbiti žoge iz svojega kazenskega prostora, z nekoliko sreče je do nje pred vrati prišel Thomas Delaney in matiral slovenskega vratarja. Slovenska vrsta je bila še naprej v podrejenem položaju, Danci, ki jih Slovenci še niso premagali, so držali žogo v svojih nogah in povsem nadzorovali dogajanje, v 79. minuti pa je Poulsen znova namučil Oblaka s strelom z 20 metrov. To pa je bila tudi zadnja resnejša priložnost tekme.

Profimedia
Slovenski navijači na stadionu Parken.