Vodni zadrževalnik

Če zemljišč ne prodajo, jih bodo razlastninili

Mojca Zemljarič
8. 8. 2023, 19.41
Deli članek:

Branko Klemenčič iz Nove vasi pri Ptuju ne more skriti razočaranja nad namero države, ki bi ga rada razlastninila. Republiška direkcija za vode ob potoku Rogoznica načrtuje urejanje suhega vodnega zadrževalnika, zaradi posega bi Klemenčičeve prikrajšali za 15 hektarjev obdelovalnih površin, vse kmetovalce na območju pa za skupno okoli 50 hektarjev. Državni uradniki so kmetom postavili ultimat: ali prodate ali pa vas razlastninimo.

MZ
Branko Klemenčič iz Nove vasi pri Ptuju ne more skriti razočaranja nad namero države, ki bi ga razlastninila.

Klemenčičevi obdelujejo 180 hektarjev kmetijskih zemljišč in redijo do 300 glav goveda. Od kmetije živita dve generaciji, sin in snaha sta za delo zelo zavzeta in sta tudi naslednika na kmetiji.

Direkcija za vode pa je pred kratkim na njihov domači naslov poslala kup pogodb za odkupe kmetijskih zemljišč ali služnosti, gre za 15 hektarjev, ki so neposredno ob kmetiji. »Od tega smo lastniki devetih hektarjev, preostalo najemniki. Kmetijsko zemljo sem začel kupovati že kot mlad fant, ko sem začel kmetovati, star sem bil 18 let. Nikoli si nisem predstavljal, da me bodo postavili pred dejstvo, da bi se morali zemlji, ki je neposredno ob kmetiji, odpovedati. Glede tega zadrževalnika imam svoje mnenje. Naj povedo enkrat po resnici, da ima nižje ob Rogoznici v Budini nekaj tajkunov zemljo. Želijo pozidati 20 hektarjev, a ne morejo do gradbenih dovoljenj, ker je poplavno območje. Ne pa govoriti, da voda zaliva hiše. Saj je to možno, a se to dogaja tudi drugod, spomnimo se spomladanske povodnji v občinah Dornava in Gorišnica. Rogoznico so regulirali in ne vidimo razloga, da bi še obstajala nevarnost poplavljanja. Tudi mi smo zadovoljni, kot se je uredilo. Tukaj živimo vse življenje, problemov s poplavljanjem nismo imeli. Zadovoljni smo, kot je, in želimo, da tako ostane. Kaj bomo brez zemlje? Mi od tega živimo! S čim bomo pitali živino? Poleg tega je ta zemlja za nas vredna še več, ker je dobesedno doma, 300 metrov od hiše. Teren in rodovitnost sta dobra, suše tukaj nimamo,« je poudaril Branko Klemenčič.

Kako bodo zadrževalnik vzdrževali

Pogodbe, ki so jih dobili v podpis, še niso vse, pravi naš sogovornik. Še nekaj jih pričakujejo, in sicer za del, kjer bi širili cesto in dvigovali njeno raven. »Asfalt na tej cesti ni star še niti 10 let, pa bi cestišče ponovno preurejali. Skrbi nas, kaj bo, ko bodo cesto dvignili. Nas bodo utopili tukaj? Da ne govorim o insektih, komarjih in drugem. Vprašanje je tudi, kako bodo zadrževalnik vzdrževali. Bodo redno kosili in mulčili ali se bo vse zaraslo in preraslo. Pred kakšnim mesecem smo lahko brali o kmetih v okolici Ljutomera, ki so se sestali zaradi nevzdrževanja suhega vodnega zadrževalnika, letos so se srečali s poplavami, bile so ogromne količine vode.«