Vreme

Obali se približuje nevihtna celica, opozarjajo tudi na možnost tramontane

S.Š./STA
26. 7. 2023, 16.32
Posodobljeno: 26. 7. 2023, 16.37
Deli članek:

Na Primorskem bo danes pihalo, v naslednjih dneh pa nas le čaka sončno vreme.

Bobo
Na Primorskem za pozne popoldanske ure napovedujejo močan veter.

Meteorologi so danes za celotno območje države izdali rumeno opozorilo. Popoldne bo nastala kakšna ploha ali nevihta, napovedujejo. Na Primorskem je dopoldan pihala zmerna burja, ki pa je v zadnjih urah oslabela.

Slovenski obali se iz smeri italijanskega Vidma približuje nevihtna celica, ki utegne povzročiti tramontano, torej močan in nevaren veter, na območju slovenske Istre, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Tramontana lahko z orkansko močjo podre drevesa, odkriva strehe na hišah, uničuje čolne ali jih celo prevrne.

Medtem so posamezne nevihte že zajele nekatere države po Evropi.

Snežinke v visokogorju

Ohladitev po neurjih je v minulih dneh prinesla tudi snežinke v visokogorju. Kamera na Kredarici je namreč posnela kratkotrajno snežno ploho. Na najvišji meteorološki postaji je trenutno 1 stopinja Celzija, je Arso zapisal na Twitterju.

Napoved za prihodnje dni

Jutri bo precej jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah in dolinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, v mraziščih Notranjske ter v nekaterih alpskih dolinah okoli 5, ob morju 14, najvišje dnevne pa od 21 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V petek bo sončno in še nekoliko topleje. V soboto bo dopoldne sončno, popoldne bodo v notranjosti nastale posamezne plohe ali nevihte.