Na nebu nov balon

Prva pošiljka prinesla nalive in ponekod tudi točo

S.R./G.G.
21. 7. 2023, 07.09
Posodobljeno: 21. 7. 2023, 17.22
Deli članek:

Tudi danes in jutri povsod po Sloveniji velja povečana verjetnost krajevnih neurij, je že zjutraj posvaril dežurni meteorolog pri Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Malo po 13. uri so za osrednjo in zahodno Slovenijo izdali rdeče opozorilo. Ob 14. uri so se pričeli močnejši nalivi. Ponekod je klestila tolča, veter je odkril nekaj streh, narasli so hudourniki.

Neža Nabernik / Neurje.si / Facebook
Pogled proti Slovenj Gradcu z Graške gore.

V petek in soboto bo namreč vladalo spremenljivo oblačno vreme s krajevnimi plohami in nevihtami, pri čemer so nekatere lahko tudi močnejše. Kot je za Radio Slovenija pojasnil Gregorčič, se je dogajati začelo že zjutraj, ko se je nevihta razvila nad Tržaškim zalivom. Slednja je sicer našo obalo zgrešila in se usmerila proti Trstu, a je od tam potovala naprej čez mejo proti vzhodu in Notranjski, a je nato južno od Postojne oslabela. Sledile so nove, tudi močnejše nevihte, ki so prispele iz Italije in jo razmeroma hitro mahnile čez Slovenijo. Malo pred 11. uro so se nato razmere nekoliko umirile, a le začasno.

Arso
Radarska slika kaže na ogromno nevihtno gmoto, ki potuje čez sever Italije.

Rdeče opozorilo

Še pred opoldnevom so pri Arsu opozorili, da je Slovenijo že prešlo nekaj močnejših nevihtnih celic, da bodo krajevna neurja najpogostejša popoldne, zvečer in v prvem delu noči. Pričakujejo močne sunke vetra, nalive, udare strel in krajevno tudi točo. Nevihte se bodo zaradi močnejšega zahodnega vetra v višjih plasteh ozračja premikale večinoma od zahoda proti vzhodu, možno pa je tudi lokalno proženje neviht. Opozarjajo tudi, da so ob hudourniških vodotokih možne silovite poplave.

Sporočili so še, da so zaradi zamenjave zračnih mas v troposferi malo po 12. uri spustili še en meteorološki balon. Podatki radiosondaže, ki bodo zagotovili pomembne informacije o trenutnem stanju ozračja, bodo na voljo malo po 14. uri, so pojasnili pri Arsu. Topla fronta se medtem "pomika proti severu (zračna masa se spreminja), hkrati pa je na severu Italije nastalo več močnejših neviht, ki se pomikajo proti našim krajem." Malo pozneje so za osrednjo in zahodno slovenijo izdali rdeče opozorilo, radarska slika pa kaže, da se iz Italije proti Sloveniji vali ogromna nevihtna gmota. Prav tako ni izključeno povišanje stopnje opozorila na rdeče za jugovzhodno in severovzhodno Slovenijo.

"Nevihtni sistem bodo spremljali močni sunki vetra, nalivi in toča. Predvidoma bo zajel tudi območje slovenske Istre, ob tem so nad morjem v Tržaškem zalivu in ob slovenski obali možni močnejši sunki severnega vetra (ti. tramontana), s tem pa tudi povišano valovanje morja," so še pojasnili.

Arso
Rdeče opozorilo agencije Arso.

Organizirana nevihtna linija, ki trenutno potuje čez sever Italije, bo nekje predvidoma med 14. in 18. uro prešla tudi vso Slovenijo, je malo pred 14 uro za STA pojasnil Gregorčič. Napoved se je uresničila, okoli 15. ure je med drugim močneje zalivalo na severnem in južnem obrobju Ljubljane. Nevihte se pomikajo proti vzhodu in bodo do 19. ure prečkale ozemlje celotne Slovenije. Ponekod je klestila tolča, veter je odkril nekaj streh, narasli so hudourniki.

"Zato smo izdali tudi vremensko opozorilo najvišje stopnje najprej za zahodne regije, verjetno ga bomo pa potem razširili tudi na vzhodno, če se ne bo kaj vmes spremenilo," je dejal Gregorčič.

Krajevne plohe in nevihte se bodo sicer pojavljale ves dan in se bodo nadaljevale v noč. Nekatere nevihte so lahko tudi močnejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju do 20, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem do 28 stopinj Celzija. Gregorčič je poudaril, da se bo nestanovitno vreme nadaljevalo vse do nedelje, ko nas potem predvidoma čaka dva dni miru in sončnega vremena. Postopno bo spet bolj vroče, a to ne bo trajalo prav dolgo. Opomnil je še, da petek in sobota nikakor še nista dneva, ki bi se bilo modro odpraviti v hribe. Ravno obratno.