Frapantne številke

Hrvati pretiravali s cenami, turisti bežijo?

Ž.K.
28. 6. 2023, 10.13
Posodobljeno: 28. 6. 2023, 10.26
Deli članek:

Profesor iz ekonomske fakultete v Splitu Željko Garača je Hrvaški napovedal katastrofalno sezono. Krive naj bi bile previsoke cene in lakomnost turističnih podjetij.

Bobo
Prizor iz Novalje na Pagu.

Dobra turistična predsezona in začetek poletne sezone na Hrvaškem sta našim sosedom kot kaže močno povečala apetite. Že lansko leto so zabeležili rekordno turistično sezono in prvi rezultati so kazali, da bo tudi letošnja taka. A kasneje so se začele po socialnih omrežjih hitro širiti novice o izredno visokih cenah v nekaterih turističnih krajih. Tudi sami smo poročali o kampu, kjer stane kajzerica 1,3 evra, o kavah za tri evre in pol, lignjih za 28 evrov in sendvičih za 16 evrov. Slike visokih računov s Hrvaške se sicer pojavljajo vsako leto, a takega učinka, kot ga imajo letos, še niso imele.

Nad visokimi cenami se namreč ne pritožujejo zgolj Slovenci, pač pa tudi tuji turisti in domačini. Učinek poletnih podražitev naj bi se po nekaterih podatkih tako že odražal v manjšem številu prihodov tujcev v zadnjih dveh tednih. Profesor Željko Garača iz ekonomske fakultete v Splitu je preveril, koliko tujih turistov je prestopilo hrvaško mejo lansko leto v tem obdobju in koliko letos. »Številke so frapantne, saj je število kar štirikrat manjše.«, je povedal za hrvaško izpostavo medija N1. »To bo zagotovo vplivalo tudi na povpraševanje. Prebivalci zahodne Evrope so dobro poučeni o cenah in vedo, da smo postali ena najdražjih destinacij. Del gostov je že začel preračunavati, še posebej Nemci, ki se nahajajo pred recesijo. Cene se bodo morale znižati in videti je, da se nekateri hotelirji že odločajo za to«, je še povedal profesor Garača.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Podjetje Jadrolinija, ki skrbi za večino prevozov na hrvaške otoke, pa med tem poroča, da je število potnikov, ki so jih prepeljal v zadnjem tednu, celo naraslo za 5 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom. Tudi na splitskem letališču trdijo, da je potnikov več kot lani. »V primerjavi s prejšnjim letom smo za četrtino boljši, nekje med 20 in 25 odstotki, ampak smo se še spopadali z epidemijo. Glede na trenutne podatke bomo letos zabeležili enako, če ne še večje število potnikov kot leta 2019«, je za časnik Slobodna Dalmacija povedal Mate Melvan iz zračne luke Split.