Še ta teden

Jelka Godec o interpelaciji ministra Bešiča Loredana: Govorijo eno, delajo drugo

M. T. V., S.R., STA
26. 6. 2023, 12.22
Posodobljeno: 26. 6. 2023, 15.41
Deli članek:

Poslanska skupina SDS bo še ta teden vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje zaradi "vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju" s strani ministra in predsednika vlade Roberta Goloba.

Marko Vavpotič/M24.si
Danijel Bešič Loredan

S tem želijo v stranki SDS pospešiti »razpravo o realnosti koalicijskih obljub ter sposobnosti aktualne vlade za reševanje najbolj perečih problemov v državi«. V največji opozicijski stranki so v zadnjih razpravah o zakonodajnih predlogih ministrstva za zdravje ministru Danijelu Bešiču Loredanu očitali, da javno zdravstvo ne odgovarja na potrebe ljudi, prav tako menijo, da so nekateri predlogi zakonov pripravljeni brez širše razprave.

Sašo Švigelj
Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, so se za interpelacijo odločili zaradi vse slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub s strani ministra za zdravje in predsednika vlade Roberta Goloba. Interpelacijo bodo vložili še ta teden. Po njenih navedbah je k vse slabšim razmeram v zdravstvu prispeval tudi interventni zakon o zdravstvu, sprejet na pobudo ministra Bešiča Loredana. Ravno ta zakon, »ki se zdaj tudi novelira,« slabša javno zdravstvo ter povzroča bohotenje zasebnega zdravstva in »poglablja razlike med državljani.« Dodala je še, da minister ne izpolnjuje lastnih obljub in časovnic ter da z vidika krepitve javnega zdravstva tako minister kot vlada in koalicija govorijo eno, delajo pa ravno nasprotno. Zato bo interpelacija »priložnost za samorefleksijo koalicijskih poslancev.« Januarska koalicijska zaveza na področju zdravstva se po njenih besedah ne uresničuje, bliža pa se tudi rok za sprejem posebnega plačnega stebra v zdravstvu, pri čemer je že zdaj jasno, da tudi to ne bo izpolnjeno. Spomnila je še, da je minister sam dejal, da če to do 1. julija ne bo izpolnjeno, bo »prevzel odgovornost.«

Godčeva je obenem ocenila, da ministrstvo ukvarja s »sržjo problema v zdravstvu«, ki je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Napovedane spremembe ZZZS so bili namreč v SDS celo pripravljeni sprejeti, a teh kot kaže ne bo. Koaliciji je še očitala, da se glede slabega stanja, ko se javno zdravstvo slabi, zdravniki odhajajo, medicinskih sester pa ni, izgovarja na domnevno slabe razmere v zdravstvo v vseh evropskih državah, tako bo interpelacija poslancem služila kot razmislek, ali minister sledi koalicijskim zavezam in januarski zavezi, saj, kot je dodala, na »mizo dajejo le drobtinice,« ki pa ne rešujejo problema.

Podpora NSi vprašljiva

Pred novinarje je stopila tudi poslanka NSi Iva Dimic, ki na vprašanje, ali bodo v NSi interpelacijo podprli, ni odgovorila. »Kolikor vemo, je napovedana, a ni še spisana,« je pojasnila in dodala, da interpelacije tako še niso videli. Sicer pa v NSi po njenih navedbah menijo, da se z interpelacijo koaliciji in ministru dela le uslugo, saj da ga bo koalicija zaščitila. Je pa Dimičeva dejala, da kaj prav veliko minister Bešič Loredan nima pokazati, zato je vprašanje, ali naj se s tega mesta poslovi in reševanje zdravstva prepusti nekomu drugemu, vredno razmisleka.

Zaenkrat ima podporo poslanske skupine Svoboda

Na ministrstvu za zdravje so za STA povedali, da je ministrov odziv pričakovati, ko bo prejel besedilo interpelacije. Premier Golob izjave za medije ob robu današnje seje DZ, na kateri je odgovarjal tudi na poslansko vprašanje s področja zdravstva, ni podal. Na vprašanje, kako komentira napoved SDS, da bodo vložili interpelacijo zoper Bešiča Loredana, je med odhajanjem iz dvorane dejal le, da bo počakal, da interpelacijo prebere. Da interpelacijo težko komentirajo, saj niso videli vseh očitkov, ki jih bodo v SDS navedli, je v izjavi za medije dejala tudi poslanka Svobode Tamara Kozlovič. Po njenih besedah je bila sicer interpelacija pričakovana, saj je opozicija »majster v vlaganju interpelacij«. Ob tem je poudarila, da je zdravstvo prioriteta poslanske skupine Svoboda, njihove stranke, koalicije in tudi vlade. »Mi bomo vse napore usmerili v to, da pripravimo čim več sistemskih zakonodajnih predlogov, da bo zdravstvena reforma zagledala luč, tako kot smo si jo zastavili tudi v koalicijskih pogodbi,« je pojasnila.

Poudarila je, da ima minister za zdravje zaenkrat njihovo polno podporo in jo bo tudi imel, dokler bo delil njihove vrednote in izvajal program, kot so si ga zastavili v koaliciji. Ko bo interpelacija vložena, se bodo po njenih besedah v poslanski skupini o njej pogovorili, se pogovorili tudi z ministrom, ga vprašali o morebitnem očitku, če o njem ne bodo imeli informacij »in potem videli, kako dalje«.

Njihov cilj je jasen, in sicer krepitev in ohranjanje javnega zdravstva, je poudarila poslanka. Med izzivi v zdravstvu se je dotaknila tudi vprašanja čakalnih vrst in odhajanja kadrov iz javnega zdravstva k zasebnikom. Zato je po njenih besedah »še toliko bolj potrebno in pomembno, da čim prej pridemo do sistemskih rešitev, ki bodo naslovili tudi odhajanje zdravstvenega kadra, čakalne vrste, boljše upravljanje javnih zdravstvenih zavodov". Kot ugotavlja, v zdravstvu »ni predala, ki ga odpreš, da ne bi bil razmetan, in to je treba pospraviti«.

Na vprašanje, ali je minister storil dovolj, je odgovorila, da sama vedno verjame, da se da še kaj boljše narediti, verjame pa, da se je Bešič Loredan trudil.

Med drugim je navedla, da bi si sicer želeli, da bi se vse odvijalo bistveno hitreje, kot se odvija, toda v zdravstvu je veliko različnih pogledov in interesov, saj si vsaka skupina zdravstveno reformo predstavlja drugače. Usklajevati vse te različne poglede po toliko letih, ko se jih ni pravočasno ali dovolj odločno naslavljalo, je resničen izziv, je dejala. Toda po njenih besedah so ne glede na to pripravljeni na te izzive in so pripravljeni trdo delati. »To smo obljubili našim državljankam in državljanom, tako da mi tukaj ne bomo obupali,« je dejala.