Čustvene besede

Ganljivo pismo reševalca, ki je pomagal poškodovani jamarki Ani

P.K.
20. 4. 2023, 19.45
Deli članek:

Nedavno je Slovence pretresel dogodek v eni od notranjski jam. Vanjo se je odpravila skupina šestih jamarjev, iz katere se jih je vrnilo le pet.

Maks Merela
Jamarski reševalci so jo na nosilih izvlekli v sedmih minutah

Eni od jamark, 33-letni Ani, je namreč na globini okoli sto metrov na glavo, na srečo zaščiteni s čelado, padel večji kameni in jo huje poškodoval. Ženska je padla v nezavest. Stekla je zahtevna jamarska reševalna akcija, če ne celo najzahtevnejša do zdaj, je medijem dejal predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko.

Po dogodku se je javil eden od reševalcev mlade, a izkušene jamarke in opisal svoje doživljanje intervencije. Kljub temu, da je bilo reševanje zahtevno, ga prevevajo občutki hvaležnosti.

Gre za Sama Milaniča, ki raziskovanje globin pod površjem razume kot čisti užitek. V svojem zapisu pa je povedal, kako se "ob klicu na pomoč zaveš, da se je nekomu užitek sprevrgel v strah, skrb, nemoč. Izkušnje predhodnih intervencij pomagajo obvladovati stres, ko se odpravljamo na pomoč. V glavi se pletejo različni scenariji, ko stopamo po stezi mimo gasilcev in jamarskih tovarišev proti jami. Zadnji posvet pred jamo, popis pri vhodu in gremo," se ozira v dogajanje izpred nekaj dni.

To so junaki

"Ko se spustim do Ane sem prvič hvaležen. Ekipi, ki je z njo in jo je oskrbela, varovala in spodbujala. Dodatno oskrbljeno, imobilizirano, jo prenesemo na varno mesto, kjer se prične mukotrpno čakanje. Ob skrbi za Ano se spet zavem, kako hvaležen sem lahko, da imam ob sebi take ljudi: Emo, Tino, Miho, Damijana," našteje reševalne kolege.

Čas jim teče počasi, ko po dolgih urah z Ano le "začenjamo pot proti svetlobi, upanju. Z vso oskrbo in na kisiku se dvigamo. Hvaležen sem službam nujne medicinske pomoči, gasilcem in članom civilne zaščite," še ne pozabi našteti vseh ostalih, ki so bili v intervenciji ravno tako nepogrešljivi in zaključi: "Ko zadnja ekipa dvigne nosila z Ano iz jame, je občutek velikega olajšanja," in poškodovanki zaželi vso srečo.