Sproženi vsi postopki

V Mariboru posneli spolni odnos dijakov, posnetek končal na spletu

R.T.
3. 3. 2023, 11.49
Posodobljeno: 3. 3. 2023, 12.39
Deli članek:

Zaposleni v šolah imajo pri nadzoru učencev sicer precej zvezane roke, so pa na omenjeni mariborski srednji šoli povečali število varnostnikov, strogo prepovedali uporabo mobilnih telefonov v šoli in začeli zaklepati vhod v šolo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vodstvo ene od mariborskih srednjih šol je po poročanju Večera staršem dijakov včeraj poslalo sledečo elektronsko pošto: "Obveščamo vas, da se na šoli pojavljajo grozilna sporočila, fotografije in videoposnetki z neprimerno vsebino, ki se širijo po družbenih omrežjih. Hkrati se kreirajo nove skupine z namenom škodovati šoli, dijakom in zaposlenim, ki še dodatno poskušajo ovirati normalno delo in ugled šole."

Pojasnili so še, da so bili v sodelovanju s policijo in v skladu s protokoli sproženi vsi postopki za odkritje povzročiteljev trenutnega stanja; pouk poteka normalno, so pa bili sprejeti dodatni ukrepi za povečanje varnosti.

Ravnateljica šole je apelirala na skrbnike dijakov, da se doma pogovorijo o posledicah snemanja in pošiljanja spornih vsebin. Obenem jim je predlagala, da preverijo vsebine na mobitelih svojih otrok, prav tako vsebine računalniških iger, še posebno spletnih, v katere so dijaki vključeni.

Dva zaporedna incidenta

Vodstvo ni razkrilo, za kakšen dogodek gre. Po neuradnih informacijah Večera sta se na šoli v zadnjih dneh zgodila dva zaporedna incidenta. Na različnih družbenih omrežjih je zakrožil videoposnetek spolnega akta med dijakoma, ki sta bila na skrivaj posneta v toaletnih prostorih šole. Občutljiva vsebina je bila preko spletnih aplikaciji poslana še številnih posameznikom. Drugi incident na isti šoli pa je bila grožnja z eksplozivnim sredstvom.

Ravnateljica je za Večer potrdila, da se je zgodilo oboje, in razkrila, da je grožnja z razstrelivom prišla preko aplikacije eAsistent, zato na šoli domnevajo, da grožnje ni poslal tisti, čigar račun je bil uporabljen in da gre verjetno za krajo identitete in vdor v računalniški sistem. Pozneje se je izkazalo, da je beseda tekla o orožju iz računalniških iger, ki jih igrajo mladi, še poroča Večer.

Povečali število varnostnikov

Policija primer preiskuje v smeri kaznivega dejanja napada na informacijski sistem, obenem pa tudi  zbirajo obvestila tudi o sumu drugih kaznivih dejanj, a zaradi interesa preiskave o podrobnostih še ne morejo govoriti.

Zaposleni v šolah imajo pri nadzoru učencev sicer precej zvezane roke, so pa na omenjeni mariborski srednji šoli povečali število varnostnikov, strogo prepovedali uporabo mobilnih telefonov v šoli in začeli zaklepati vhod v šolo.