Kje je pa s Slovenijo?

Evrovizijske stavnice: Ena od teh treh pesmi naj bi zmagala

P.K.
24. 2. 2023, 14.45
Posodobljeno: 24. 2. 2023, 14.46
Deli članek:

Med 9. in 13. majem bo potekal izbor za pesem Evrovizije, vsakoletno tekmovanje skladb zabavne glasbe različnih evropskih držav.

Sašo Radej/M24
Slovenska pesem je na stavnicah 29. po vrsti.

Na dogodku, ki se bo letos odvil v Liverpoolu, lahko vsaka država sodeluje le z eno pesmijo, pri čemer jo bodo tako kot ostale nastopajoče, ocenjevale strokovna žirija in javnost. Znano je že, kdo bo glasbeni spektakel povezoval. To so britanska TV zvezdnica Alesha Dixon, igralka Hannah Waddingham, ukrajinska pevka Julija Sanina in Graham Norton, irsko-britanski igralec, avtor, komik, komentator in voditelj, so razkrili organizatorji.

Dobra dva mesca pred izborom je seveda že živahno na stavnicah, kjer je dolgo časa na prvem mestu kraljevala ukrajinska pesem. Za to državo letos nastopa dvojec Tvorchi s pesmijo Heart of Steel. A prejšnje dni se je na prvi poziciji zgodil preobrat. Takoj ko je Švedska razkrila, katere pesmi bodo tekmovale na nacionalem tekmovanju (Nizozemci bodo pesem za Evrovizijo izbirali 11. marca), je javnost ‘pograbila’ skladbo Tattoo pevke Loreen, sicer zmagovalke Eavrovizije leta 2012, ko je nastopala z Euphorio.

Na tretjem mestu pa je skladba Queen of kings pevke Alessandre, ki predstavlja Norveško. Slovenska zasedba Joker Out s pesmijo Carpe Diem je za zdaj na 29. mestu od skupno 37. Precej visoko na stavnici se uvrščata tudi naši sosednji državi; Italija je na 10. mestu, Hrvati pa štiri mesta za njimi, medtem ko je avstrijska pesem na 25. mestu.