Ganljiva zgodba

Fuzbaler Theo spisal knjigo o Pii in jo z mamo poklonil mamicam v stiski

P.K.
31. 12. 2022, 14.15
Posodobljeno: 31. 12. 2022, 14.35
Deli članek:

Spoznajte 13-letnega osnovnošolca iz Ljubljane, ki je med šolanjem od doma zaradi ene domače naloge postal pisatelj.

Osebni arhiv
Knjiga je opremljena z zelo lepimi ilustracijami.

Theo Mihajlović obožuje žogo in vse z njo povezane športe; med drugim navdušeno trenira nogomet. Pred dvema letoma, ko se je začela korona in z njo povezano zaprtje države, je dobil domačno nalogo, naj napiše spis o božiču, ki ga nekdo reši.

Theov je učitelja Matijo Purkata tako navdušil, da ga je prebral pred celim razredom in na ta način pohvalil njegov trud, fant pa je bil seveda ob tem ponosen, saj je to predstavljalo veliko pohvalo in kompliment. Učitelj je mladeniča celo vzpodbudil naj domači spis nadgradi in naredi knjigo.

Družinski projekt

Sledilo je skoraj deset mesecev fantovega ustvarjanja za računalnikom in potem še nekaj časa do izdaje, česar vsega se je družina Mihajlović lotila kar sama. Tako je knjiga izšla v samozaložbi. To je bila zalogaj za celo družino, prizna Theova mama, Ksenija Mihajlović in "tudi čisto nova izkušnja. Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo izpeljali vse korake do izdaje knjige, ne nazadnje, smo morali najti tudi ilustratorja. Naleteli smo na Simona Sando, ki je poskrbel za krasne lustracije," je povedala.

Osebni arhiv
Theo Mihajlović, navdušujoč najstnik.

Knjiga nosi naslov Pogumna Pia reši božič in govori o čisto posebni zvezdici, ki spremlja dogajanje na Zemlji v času šolanja od doma, še posebej pa v Theovem mestu. Poveže se z dvema skrivnima agentoma, ki jo o dogajanju obveščata, obenem pa skupaj s svojimi prijatelji skrbita, da so otroci vseeno srečni in zadovoljni. To je zgodb o moči povezovanja, skupnega dela, o pomembnosti pozitivnega razmišljanja, družinskih vrednotah, pa tudi dobrodelnosti oziroma pomoči tistim, ki jo potrebujejo.

Osebni arhiv
Theo Mihajlović, sedmošolec z Ljubljane.

Mama je bila prva kritičarka

Če sklenemo, je rdeča nit Theova želja, da bi bilo za vse otroke sveta lepo poskrbljeno, da bi bili srečni, zadovoljni in siti. "Želel sem povedati, da je na svetu veliko otrok, ki so v stiski. Nimajo vsi računalnika, telefona, strehe nad glavo, hrane. Jaz sem vesel za to, kar imam, nekateri otroci pa ne," je dejal fant.

Zgodbico je prva prebrala Theova mama, za njo pa še oba brata, Jaka in Andraž. Družno so se odločili, da bodo del izkupička od prodaje knjige namenili v dobrodelne namene, to pa zato, "ker smo v preteklosti dobili tudi mi, zdaj družina vrača," je ganjena povedala dečkova mama Ksenija, saj je pred dvanajstimi leti s tremi otroci ostala dobesedno na cesti.

Več na:

zvezdnedogodivscine.com,

kjer lahko knjigo tudi naročite in s tem dobrodelno prispevate.

Z najmlajšim Theom sta bila nekaj časa nastanjena celo v materinskem domu, starejša sinova pa v dijaškem domu. Prav zato so že lani knjigo podarili vsem otrokom v ljubljanskem materinskem domu, obdarili pa so tudi vse mamice. To tradicijo želijo nadaljevati. Ob tem je pomembno tudi sporočilo Theove mame in sicer, "da je iz vsake situacije, pa če je še tako slaba, moč iziti, če le v to verjameš in se obenem tudi trudiš za to."