Vremenarji o tem, kaj nas čaka

Preobrat v napovedi: Sporočili so, da se je slika spremenila

P.K.
10. 12. 2022, 16.52
Posodobljeno: 10. 12. 2022, 21.37
Deli članek:

Na spletni strani Ciklon.si, kjer ljubiteljski vremenarji javnost obveščajo o vsem, kar je neposredno ali posredno povezano z meteorologijo in klimatologijo, so povedali, da vreme le ne bo tako "divje" kot je kazalo sprva.

Dreamstime
Ker gre ciklon južneje, se spremeni vse.

Popoldne so javili, da pričakovanega sneženja po nižinah v večjem delu države ne bo. "Zaradi nekoliko bolj južne poti ciklona in hitrejšega pomika proti vzhodu nad Balkan bo večji del nižin po državi do jutri zjutraj ostal brez pričakovanega snega, marsikje celo brez kratkotrajnega sneženja," so sporočili.

Po njihovih besedah bo več padavin do jutri zjutraj padlo v južnem in vzhodnem delu države, najmanj pa na zahodu in severozahodu države, kjer bo dež do današnjega večera v glavnem že precej oslabel in ponekod tudi že ponehal.

"Od osrednje Slovenije proti vzhodu bodo padavine tudi že slabele in do jutra v glavnem ponehale. Predvsem ponekod v vzhodnem delu države se bo lahko meja sneženja proti večeru in zvečer spustila do nižin. Tam lahko zapade le kakšen cm snega. Nad 700 m nadmorske višine pa lahko ponekod v vzhodni polovici države do jutra zapade od 5 do 10 cm snega," so še povedali. Lopate torej lahko pospravite.

Uradni meteorologi napovedi niso spremenili

Na Facebooku so vremenoslovci Agencije RS za okolje zgodaj zvečer sporočili: "Kaže, da bodo rahle do zmerne padavine vztrajale do sredine noči na nedeljo, potem pa bodo hitro ponehale. Po nižinah bo marsikje snežilo, a zaradi toplih tal in temperature zraka malo nad lediščem jutri zjutraj debelejše snežne odeje ni pričakovati, ponekod sploh ne bo pobelilo. Tudi ponoči bo več padavin v vzhodni polovici Slovenije, kjer lahko pade nekaj centimetrov snega, več seveda v nekoliko višjih legah, a tudi tam verjetno ne več kot 10 cm."

Preverili smo tudi portal za promet po državi - promet.si, ki ob 21. uri javlja, da ponekod po Sloveniji sneži. Sneg se že oprijema vozišča, med drugim ponekod na Notranjskem, Dolenjskem in v osrednji Sloveniji, sneži tudi na Celjskem. "Na cestah so posipne in plužne skupine. Voznikom priporočamo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram."