»Govori eno, dela drugo«

Po podpisu sporazuma med vlado in Fidesom v zrak znova skočili sindikati javnega sektorja

S.R.
20. 10. 2022, 09.02
Posodobljeno: 20. 10. 2022, 10.34
Deli članek:

Včerajšnji stavkovni sporazum med vlado in Fidesom, ki se je za svoje interese pogajal ločeno, je močno razburil sindikate javnega sektorja. Slednji opozarjajo, da je vlada z njim prekršila njihov dogovor, ki so ga sklenili pred tednom dni.

Bobo
V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so prepričani, da je vlada s sklenitvijo dogovora s Fidesom storila veliko napako.

Teden dni po tem, ko je vlada Roberta Goloba s sindikati javnega sektorja podpisala dogovor o plačah, v skladu s katerim bo v primerjavi s svojimi predhodnicami za plače v javnem sektorju namenila rekorden znesek, si je ministrstvo za zdravje na čelu z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom včeraj seglo v roke še s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides). Kot smo že poročali, so podpisali stavkovni sporazum, zdravniki pa so za včeraj napovedano stavko odpovedali. Sledi priprava sistemske zakonodaje, eden ključnih temeljev pa je plačni sistem, iz katerega zdravniki in zobozdravniki ne bodo izstopili.

Sporazum sicer predvideva oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Oblikovan naj bi bil do 1. aprila prihodnje leto, do 30. junija pa vložen v zakonodajni postopek. Tako Bešič Loredan kot član Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič sta soglašala, da so po povišanju plač medicinskim sestram novembra lani nastale anomalije, ki jih je treba čim prej rešiti. A so se na včerajšnji sporazum že vsule kritike. Z njim denimo niso zadovoljni v skupini Mladih zdravnikov Slovenije, kjer opozarjajo, da »drvimo v smer balkanskega zdravstva.« Še bolj ostri so v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki imajo na svoji mizi komaj teden dni star dogovor z vlado.

»Govori eno, dela drugo«

»Še preden se je dobro posušilo črnilo na dogovoru, ki ga je vlada sklenila s sindikati javnega sektorja, že ga je s sklenitvijo dogovora s sindikatom FIDES tudi že prvič prekršila,« je namreč v izjavi za javnost poudaril vodja pogajalske skupine Jakob Počivavšek. Trn v peti sindikatov javnega sektorja je predvsem napoved o ločenih plačnih stebrih. Po navedbah Počivavška se je vlada s sindikati javnega sektorja »zavezala k usklajevanju sistemskih sprememb plačnega sistema, pri čemer bo za temeljna vprašanja sistema plač v javnem sektorju potrebno soglasje sindikatov.« Opozoril je, da je vlada zdaj v dogovoru s Fidesom »že napovedala nekakšne ločene plačne stebre posameznih dejavnosti v okviru domnevno enotnega sistema plač v javnem sektorju, brez da bi za to imela soglasje ostalih sindikatov javnega sektorja in celo še preden bi z njimi o tem opravila kakršno koli posvetovanje.«

»Zaveza vlade, dana enemu od sindikatov, ostalih sindikatov ne zavezuje, niti jih ne more zavezovati, vlada pa bo morala prej ali slej pojasniti, zakaj krši en ali drug dogovor,« so poudarili v pogajalski skupini.

»Še več, kljub večkratnemu javnemu zagotavljanju, da vlada ne bo pristala na izstop katerekoli poklicne skupine iz enotnega sistema plač v javnem sektorju, je z dogovorom pristala na prav to – če soglasja o ločenem plačnem stebru za zdravstvo ne bo, bo za zdravnike oblikovala poseben sistem,« je še izpostavil ter dodal, da v pogajalski skupini dogovora med vlado in Fidesom ne morejo razumeti drugače, kot da gre za »napoved razgradnje enotnega plačnega sistema« in »prejudiciranje nekega novega plačnega sistema, še preden je o tem stekla kakršna koli beseda s sindikati javnega sektorja.«

V pogajalski skupini so ob tem opozorili, da vlada s takšnim ravnanjem »spodkopava lastno kredibilnost, saj govori eno, dela drugo.« Ravnanje vlade so označili za »nesprejemljivo« in znova poudarili, da sami prihodnost plačnega sistema vidijo v »popravkih in nadgradnji obstoječega sistema plač v javnem sektorju in ne pristajamo na to, da bo en sindikat, skupaj z vlado, narekoval spremembe sistema plač v javnem sektorju vsem ostalim sindikatom, ki predstavljamo javne uslužbence v različnih dejavnostih javnega sektorja. Poudarjamo, da je takšno ravnanje zelo slaba popotnica začetku pogovorov o sistemskih spremembah plačnega sistema.«

Prepričani so, da je vlada s sklenitvijo dogovora s Fidesom storila veliko napako, ki bo, v kolikor bo »zaveza iz dogovora realizirana, državo še zelo drago stala, žal ne na račun pravičnejšega nagrajevanja v javnem sektorju.« Obenem so v pogajalski skupini poudarili, da bodo trdno vztrajali pri zavezah iz njihovega dogovora, vključno z »zavezo po soglasju sindikatov javnega sektorja o temeljnih vprašanjih plačnega sistema.«

Zadnji žebelj v krsto?

Glede sporazuma je v sredini večerni informativni oddaji na POP TV spregovoril tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, poroča STA.  Po njegovih navedbah je vlada s podpisom sporazuma priznala, da je zabit zadnji žebelj v krsto enotnega plačnega sistema, ki ga ni več, z ločenim oblikovanjem plač za zdravnike pa povsem jasno kršila dogovor, s katerim je sindikatom javnega sektorja obljubila, da bo sistemske spremembe usklajevala v sodelovanju z njimi. Dejal je, da bo to dejstvo imelo določene posledice, s tem pa se je odprla tudi sezona lova posameznih plačnih skupin v javnem sektorju, »saj si bo vsaka prizadevala oblikovati svoj ločen steber in svojo pozicijo, ki ne sme biti slabša, kot je bila doslej. Upam, da se vlada tega zaveda, saj to na koncu pomeni velike stroške, kar se praviloma v takih razmerah slabo konča za proračun,« je pojasnil Štrukelj.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v isti oddaji zanikala, da gre pri dogovoru s Fidesom dejansko za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, sicer pa, da že ves čas poudarja, da je omenjeni sistem, kakršen je bil uveden leta 2008, zaradi različnih parcialnih posegov v preteklosti, dejansko že nekaj časa mrtev, še poroča STA. Kot je pojasnila, morajo iz podedovanega stanja narediti največ, kar znajo in zmorejo, pri čemer so se po njenih besedah tudi na skupnih pogajanjih z vsemi sindikati dogovorili, da bodo plačni sistem prenovili. Pomenil bo neko skupno osnovo za vse, na njej pa bodo po dejavnostih postavljali stebre. Ajanović Hojnikova je krivdo za trenutno stanje pripisala dogovoru s prejšnjo vlado novembra lani.