Šok pred enim letom

Ob obletnici Katjine smrti zaradi cepiva, se je oglasila njena mama

P.K.
28. 9. 2022, 08.31
Posodobljeno: 28. 9. 2022, 08.54
Deli članek:

Pred natanko letom dni so iz UKC Ljubljana sporočil, da niso mogli rešiti mlade ženske, 20-letne Katje Jagodic, ki je doživela zahtevne zaplete po cepljenju proti covidu-19. "Leto dni nazaj so se zdravniki na vso moč borili, da te obdržijo pri življenju. Žal je bilo cepivo premočno za tvoje mlado zdravo telo. Takrat je bil začetek konca tvoje zemeljske poti in pričela se je tvoja angelska pot. Sonček moj," so čustvene besede, ki jih je dekličina mama danes napisala na Facebooku.

Osebni arhiv
Katja v sredini, levo njena mama Tatjana, desno pa sestra Lea.

Da je za njeno smrt res krivo cepivo Janssen, je soglasno potrdila strokovna komisija. Prvi simptomi pri dekletu so bili glavobol, bruhanje in kasneje zguba vida. Dva dni po nastopu težav je padla v komo, iz katere se ni več zbudila.

Vodja službe za urgentno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Igor Rigler je moral sporočiti, da se je borba za življenje neuspešno končala. Bolnica je zbolela "za zelo težkim stanjem. Imela je hkrati strdke in hkrati nizke trombocite. Kombinacija obeh teh procesov v telesu je povzročila tako strdke v možganih kot možganske krvavitve. Naredili smo vse, kar smo lahko. Kontaktirali smo vse strokovnjake v UKC Ljubljana. Ves čas smo jo agresivno zdravili, hoteli stvari izboljšati, a žal ni šlo," je pred letom dni povedal Rigler.

To jih je najbolj prizadelo

S Tatjano Jagodic, Katjino mamo, smo nekaj mesecev po tragičnem dogodku izpeljali intervju, za katerega nas je zaprosila. Želela si je namreč povedati več o svoji hčerki. Da se pokaže pred javnostjo, pa se je odločila tudi, da bi zaščitila Katjino ime in ime svoje družine, saj so o njih širili lažne informacije. "To naju je z Leo, mojo prvorojenko, Katjino sestro, zelo prizadelo. Že tako sva bili povsem poklapani, saj sva se morali na hitro soočiti s hudo situacijo in se od nje posloviti, istočasno pa sva morali nositi še bremena zgodb, ki jih je producirala javnost o naši krasni deklici. Govorili so, da je umrla, ker je bila tako ali tako bolna in da cepivo ni krivo za tragičen razplet. Pa da je brezdomka, da je živela na ulici, celo, da je narkomanka, so klevetali. To, kako so jo onečastili, je zelo bolelo, zato bi rada Slovencem, ki so si dovoliti to storiti, sporočila, da je bila moja hčerka častna, zdrava, izjemna punca," je dejala v lanskem intervjuju, ki vam je na voljo tukaj.