Optimistične napovedi

S pričetkom šole novi val epidemije

Ž.K.
2. 9. 2022, 10.33
Posodobljeno: 2. 9. 2022, 10.44
Deli članek:

Novi val epidemije naj bi vrh dosegel konec oktobra, napovedi pa so optimistčne. Morebitne težave sedaj lahko lajšamo tudi z novim zdravilom in posodobljenim cepivi.

Peter Malovrh
Glede na prve napovedi, bi morala jesen miniti relativno mirno.

Včeraj so se z vrnitvijo otrok v osnovne in srednje šole končale počitnice s čimer naj bi se po napovedih strokovnjakov tudi končalo upadanje epidemije koronavirusa in pričel nov jesenski val. Trenutna statistika kaže na razmeroma ugodne razmere, saj bolnišnični oskrbo potrebuje »le« 114 ljudi, od tega jih je 14 na intenzivnem oddelku. Število okuženih sicer še vedno rahlo pada, a reprodukcijsko število, ki je prvi pokazatelj novega zagona epidemije, že rahlo narašča.

Peter Malovrh, ki upravlja spletno stran Covidslo.net in s pomočjo matematičnih modelov izdeluje napovedi gibanja epidemije je včeraj objavil prvo analizo, ki kaže, da bi vrh jesenskega vala lahko dosegli konec oktobra, ko naj bi beležili 4500 novih okužb dnevno, nekaj dni za tem pa naj bo se pokazal tudi vrh v bolnišnicah ki naj bi ob največjem obsegu jesenskega vala morale oskrbeti 400 kovidnih bolnikov, 40 naj bi jih potrebovali intenzivno nego, dnevno pa naj bi ta trdovratna bolezen odnesla 6 življenj.

Glede na dosedanje izkušnje ob takih številkah ni pričakovati bolj drastičnih ukrepov ali morebitnih omejitev javnega življenja. Ob tem sta razveseljivi tudi novici, da smo v Sloveniji končno prejeli tudi zdravilo Paxlovid, ki preprečuje težji potek bolezni. Včeraj je v Slovenijo prispelo 1000 enot, v prihodnosti naj bi jih prejeli še 5000.

Poleg tega pa je evropska agencija za zdravila (EMA) včeraj odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Novi cepivi delujeta tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron, je agencija s sedežem v Amsterdamu zapisala v sporočilu za javnost.

EMA je odobrila Pfizerjevo in Modernino cepivo kot enkratni poživitveni odmerek za starejše od 12 let. Ta nova generacija cepiv proti covidu-19 deluje proti prvotnemu sevu koronavirusa ter proti različici BA.1, podrazličici omikrona. Posodobljeni cepivi po navedbah agencije lahko okrepita zaščito pred več različicami novega koronavirusa in naj bi tako pomagali ohraniti optimalno zaščito pred covidom-19, ko se bo virus razvijal dalje.