Slabe novice

Kras je računal na današnji dež, a na koncu ostal brez njega

P.K.
26. 7. 2022, 19.55
Posodobljeno: 26. 7. 2022, 20.51
Deli članek:

Mineva dvanajsti dan, odkar so goriški del Krasa prizadeli požari. Iz štaba lokalne civilne zaščite so sporočili, kakšen dan je za njimi.

ZGS
Ponoči bo na Krasu ekipa 58 gasilcev iz treh gasilskih regiji; Gorenjske, Dolenjske in Severnoprimorske.

Povedali so, da požar še vedno ni dokončno pogašen, "kajti od težko pričakovanega in nujno potrebnega dežja na Krasu, ni bilo praktično nič. Še več, v nadaljevanju sta sonce in predvsem veter nenehno držala gasilce v pripravljenosti. Pojavljala so se manjša žarišča na različnih koncih, ki jih je obvladovalo 143 gasilcev s 44 vozili," so sporočili. 

Ogromno zahtevnega in nevarnega dela ima tudi ekipa strokovnjakov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki ves čas odstranjuje bombe. "Od začetka požara so jih varno odstranili že več kot 230. Gre za kose iz prve svetovne vojne. Skupno so tehtali kar eno tono in 300 kilogramov."

Bobo
Za uboge živalice je poskrbljeno.

Niso pozabili nanje            

Lovci lokalnih lovskih družin pa še vedno; tako kot med požarom, z vodo redno oskrbujejo napajališča za živali. Povedali so, da te zdaj potrebujejo predvsem mir, da se po nadvse stresnih dnevih in boja za življenje, lahko vsaj malce umirijo.