Hec ali resna pobuda?

Jonas Žnidaršič predlaga, naj požare gasi kar policijski vodni top

M. T. V.
19. 7. 2022, 13.15
Posodobljeno: 19. 7. 2022, 13.43
Deli članek:

Poslanec je na ministrico za notranje zadeve naslovil poslansko pobudo, da se v pomoč gasilcem za gašenje požarov v Sloveniji nameni vsa razpoložljiva sredstva, ki so na voljo v državi.

Sašo Radej/M24.si
Jonas Žnidaršič

Poslanec Socialnih demokratov Jonas Žnidaršič je na ministrico za notranje zadeve naslovil poslansko pobudo, da se v pomoč gasilcem za gašenje požarov v Sloveniji nameni vsa razpoložljiva sredstva, ki so na voljo v državi. »Torej tudi najmodernejši policijski vodni top, ki ga je država kupila pred leti in je ob njegovem prevzemu poudarila, da je top mogoče uporabiti tudi za gašenje požarov,« pravi Jonas, ki ga marsikdo verjetno še vedno najbolj pozna kot voditelja TV-kviza Milijonar. »Upam, da bo moja pobuda naletela na pozitiven odziv na MNZ in bomo gasilcem nudili vso ustrezno opremo, ki jo ima država že zdaj na voljo. Sicer pa tudi podpiram ideje pristojne stroke, da bi se v prihodnje za potrebe gašenja požarov nabavilo še kaj drugega, na primer letalo ali dodatni helikopter in specialna vozila za gašenje najbolj nevarnih požarov.«

Zadnjih nekaj dni se Slovenija namreč bori z obsežnimi požari, aktiviran je Državni načrt ukrepanja ob večjih požarih v naravnem okolju, ki med drugim zagotavlja pomoč gasilcem iz različnih delov Slovenije. Zaradi izjemno vročega in suhega poletja se grozoviti požari pojavljajo po celotni Evropi, zato države Evropske Unije uporabljajo tudi nekatere dobre prakse, s katerimi uspešno gasijo požare. »Nekatere države uporabljajo tudi policijske vodne topove, recimo sosednja Hrvaška, kjer je policijski top pomagal gasiti požarišče ob velikem požaru v Dalmaciji,« je spomnil Jonas.